Albanske stranke o Kurtijevoj najavi: Dovoljno smo usitnjeni

Imati unutar ovih partija nešto što bi bilo približno kao "Samoopredjeljenje" bi bilo dobro, ne treba bježati od toga, smatra Siništaj
94 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2013. 08:21h

Uključenje pokreta “Samoopredjenje” na crnogorsku političku scenu ne bi koristio albanskom biračkom tijelu jer u Crnoj Gori već ima dovoljno albanskih partija, smatraju albanski političari u Crnoj Gori.

Prema navodima krugova bliskih kosovskoj opozicionoj partiji, lider “Samoopredjenjenja” Albin Kurti ispituje teren za ulazak na crnogorsku političku scenu. Kurti ne planira da se uključi direktno, već kroz saradnju sa nekom od manjih albanskih stranaka ili NVO.

Vaselj Siništaj iz Građanske inicijative smatra da albanskih partija na političkoj sceni ima previše, i da ne bi bilo korektno da se stvara još jedna. Siništaj smatra da bi pokret sličan “Samoopredjeljenu” dobrodošao Albancima u Crnoj Gori. Kurtijeva stranka poznata po tome što nezadovoljstvo političkim odlukama iskazuje demonstracijama, performansima i napadima na kosovske zvaničnike i EULEX.

“Imati unutar ovih partija nešto što bi bilo približno kao 'Samoopredjeljenje' bi bilo dobro, ne treba bježati od toga”, kazao je Siništaj, dok je Genci Nimanbegu iz Force poručio da je “tržište otvoreno za sve koji hoće da se bave politikom”.

Funkcioner Demokratskog saveza u Crnoj Gori Nikola Camaj smatra da miješanje Kurtija u političke prilike u Crnoj Gori nikome ne bi koristilo.

“Albanske stranke su u Crnoj Gori toliko usitnjene da je teško predvidjeti da li bi neka od stranaka možda imala koristi, ali prostora za dalje usitnjavanje nema”, tvrdi Camaj, podsjećajući da su poruke iz Albanije i sa Kosova uvijek bile da će albanske stranke u Crnoj Gori dobiti podršku ukoliko budu jedinstvene. “Kurti je pokušao da ujedini stranke prije izbora, i zaključak naroda je bio da on nije uspio da ujedini Albance, ali je uspio Milo Đukanović”.

Kurti (Foto: Vetevendosje.org)

I pored pokušaja Kurtija da ubijedi Albance da nastupe u zajedničkom bloku, albanske partije izašle su na parlamentarne izbore u četiri koalicije i osvojile dva mandata. Kasnije je većina postala dio vladajuće koalicie.

“On dolazi odavde, iz Ulcinja, i zna situaciju. Zna za torture osumnjičenih iz akcije Orlov let, zna kakva je situacija u obrazovanju, zna za iseljavanja”, tvrdi Siništaj.

I Camaj smatra da Kurti bolje vidi trenutni položaj Albanaca u Crnoj Gori, od nekih koji već djeluju na političkoj sceni. “On vidi stvari bolje nego Albanci iz DPS-a, po kojima mi nismo diskriminisani”, smatra Camaj.

Iako je koalicija Forca za jedinstvo, u kojoj se nalazi i njegova stranka dio, nalazi u vladajućoj koaliciji Siništaj tvrdi da je “ovdje najlakše trčati ka vlasti i biti parazit”.

“Albin je prije izbora tražio zajedničku platformu, da svi Albanci budu u opoziciji ili u vlasti, ali da budu jedinstveni, a sada većina trči put vlasti, gdje se traže samo poslušni ljudi” smatra Siništaj.

Galerija

Bonus video: