Albin Kurti razmatra ulazak na crnogorsku političku scenu

Kurti ispituje teren kako bi pronašao najbolji model za uključivanje u crnogorsku političku scenu a da se to ne doživi kao direktna provokacija albanskim strankama u Crnoj Gori
108 komentar(a)
Albin Kurti, Foto: Vetevendosje.com
Albin Kurti, Foto: Vetevendosje.com
Ažurirano: 07.06.2013. 07:09h

Lider pokreta “Samoopredjeljenje” Albin Kurti razmatra mogućnost da se ta kosovska stranka indirektno uključi u politički život Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti” iz krugova bliskih toj političkoj partiji, Kurti ispituje teren kako bi pronašao najbolji model za uključivanje u crnogorsku političku scenu a da se to ne doživi kao direktna provokacija albanskim strankama u Crnoj Gori. Prema izvorima “Vijesti” iz albanskih stranaka, reagovanjem na događaje u Crnoj Gori, lider “Samoopredjeljenja” samo pokušava da pojača njihove napore da poboljšaju status Albanaca.

“Niko ne razmatra mogućnost da “Samoopredjeljenje” registruje ogranak u Crnoj Gori, ali postoje razni drugi modeli saradnje. Očigledno je da, nakon ulaska većine partija u vladajuću koaliciju, u albanskom biračkom tijelu postoji potencijal za opozicionu stranku. Na 'Samoopredjeljenju' je samo da nađe pravi model”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Aktivisti Kurtijevog pokreta su u utorak nakratko prekinuli Forum prijateljstva Kosova i Crne Gore "Radovan Zogović" tako što su ispred govornice istakli pano sa natpisom "Albanci u Crnoj Gori su diskriminisani, ovo nije prijateljstvo".

Oni su na taj način iskazali nezadovoljstvo hapšenjem Albanaca u selu Martinovići, koji su se usprotivili odluci SPC da u tom selu ogradi parcelu oko crkvišta Svetog Vasilija. Mještani su tada tvrdili da je parcela pod sporom, navodeći da na nju polaže pravo porodica Preljvukaj.

“Samoopredjeljenje” je bila jedina kosovska stranka koja je reagovala zbog hapšenja u tom selu, optužujući crnogorske vlasti za diskriminaciju Albanaca. Kurtijeva stranka je treća partija po snazi u kosovskom parlamentu, i poznata je po uličnim protestima i sukobima sa kosovskim vlastima i EULEX-om.

Iako mu se zbog komentarisanja položaja Albanaca u susjednim zemljama iz prištinske vlasti zamjera da mu je važniji komšiluk od matične države, Kurtijev pokret je već dio političke scene Albanije u okviru “Liste za prirodnu Albaniju”, koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države.

Da u albanskom biračkom tijelu sa simpatijama gledaju na Kurtija, potvrdila je i njegova posjeta albanskoj zajedinici u Detroitu, koji važi za centar albanske dijaspore iz Crne Gore.

Lider “Samoopredjeljenja” je prošlog ljeta uoči parlamentarnih izbora pokušao da ubijdi predstavnike albanskih partija da na izborima nastupe na zajedničkoj listi. I pored činjenice da su ga za moderatora pregovora pozvali albanski političari iz Crne Gore, na parlamentarnim izborima albanske partije su nastupile sa četiri izborne liste i osvojile dva mandata. Gotovo sve partije nakon toga su postale dio valdajuće koalicije.

Bonus video: