Lukšić predlaže tješnju saradnju država regiona, moguć nordijski model

Beogradska Politika piše da je Lukšić objasnio da je riječ o inicijativi s kojom se predviđa napredniji vid saradnje šest država s ciljem njihove brže eurointegracije
26 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2013. 09:33h

Crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić inicirao je sastanak s predstavnicima Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine na kojem će se raspravljati o novom konceptu regionalne saradnje država zapadnog Balkana.

Beogradska Politika piše da je Lukšić objasnio da je riječ o inicijativi s kojom se predviđa napredniji vid saradnje šest država s ciljem njihove brže eurointegracije. Navodno je ideja poodmakla i to nakon sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana s predstavnikom za proširenje Evropske komisije Štefanom Füleom i generalnim sekretarom Savjeta za regionalnu saradnju Goranom Svilanovićem.

"Crna Gora kao jedina država koja vodi pregovore o članstvu u EU mora pripremiti osnovne ideje, nakon čega kreće regionalni dijalog, kako bi se definisali prihvatljivi oblici saradnje za sve strane", objašnjava Lukšić za Politiku, a prenosi Index.hr.

Najveći problem koji se sada može vidjeti svakako je onaj s Kosovom i Srbijom, ali najnoviji sporazum Beograda i Prištine o statusu Kosova u regionalnim inicijativama trebalo bi da riješi i taj problem.

U analizi Politike navodi se da bi oblik saradnje tih zemlja bio po nordijskom modelu jer zemlje pripadaju istom zemljopisnom i političkom području, uglavnom bez jezičnih barijera.

Bonus video: