Nema političke volje za suštinske promjene

Govoreći o naporima da se suzbije korupcija Ana Selić (CEMI) je ocijenila da su formalne obaveze većinom ispunjene, ali da nema značajnijih pozitivnih promjena u praksi
62 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 16:57h

Stanje u oblasti reforme pravosuđa je i dalje potpuno nezadovoljavajuće jer u toj, kao i u oblastima suzbijanja korupcije, zaštite ljudskih prava i razvoja civilnog društva nedostaje politička volja da se naprave suštinske pozitivne promjene.

To su ocijenili predstavnici 15 nevladinih organizacija koje prate tok pregovora sa EU, u okviru poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) koji su predstavili Izvještaj o stanju u oblasti reforme pravosuđa i ljudskih prava, za period od 10. oktobra prošle do 10. aprila ove godine.

Ana Šoć, ispred Akcije za ljudska prava, je naglasila da je trenutno stanje u oblasti reforme pravosuđa nezadovoljavajuće jer formalne obaveze većinom nijesu ispunjene ili jesu, ali na neodgovarajući način.

Ona je podsjetila da ustavna reforma nije okončana, kao i da predloženim izmjenama nijesu obezbijeđene neophodne garancije protiv političkog uticaja na izbor nosilaca pravosudnih funkcija, ni uslovi za njihovu punu nezavisnost.

“U odnosu na postupanje tužilaca, uočeno je da se istrage često vode neefikasno i nedjelotvorno, dok se istragom ili optužbom ne obuhvataju sva umješana lica u događaj, da neki očigledni i javnosti poznati slučajevi mučenja i drugog zlostavljanaja nisu procesuirani uprkos preporukama i međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava”, kazala je Šoć.

Ona je naglasila i da rad tužilčkog i sudskog savjeta još nije u dovoljnoj mjeri transparentan, da nema redovnog ocjenjivanja sudija niti su propisani parametri za vrednovanje kriterijuma za ocjenu kandidata za sudije ili sudije koji napreduju.

Selić: U praksi nema većih promjena

Govoreći o naporima da se suzbije korupcija Ana Selić (CEMI) je ocijenila da su formalne obaveze većinom ispunjene, ali da nema značajnijih pozitivnih promjena u praksi.

Selić je ponovila da Komisija za sprječavanje sukoba interesa nedostaju kapaciteti da na adekvatan način sprovodi aktivnosti predviđene zakonom, te da ne postoji nezavisno i profesionalno tijelo koje bi se bavilo kontrolom finansiranja partija i sukoba interesa.

“U 2012. godini nije donijeto ni jedno rješenje o oduzimanju imovinske koristi koje je nastalo kao rezultat finansijskih istraga. Nije bilo oduzimanja imovinske koristi za krivična djela korupcija”, navodi se izvještaju koaliciji NVO-a.

Jedna od autorki Ana Novaković kazala je da je cilj Izvještaja da pruži objektivne i nezavisne informacije i zapažanja o nivou preduzetih ili sprovedenih reformi u oblastima pravosuđa, suzbijanja korupcije, zaštite ljudskih prava i razvoja civilnog društva.

Govoreći o stanju u oblasti održivosti i razvoja civilnog sektora, Novaković je kazala da ne postoji nedvosmislena politička volja na nivou Vlada koja se tiče saradnje sa civilnim društvom.

Ona je podsjetila da predstavnicima civilnog sektora u radnoj grupi za poglavlje 23 nije dozvoljeno javno o tome da govore , te da su se zbog tog rješenja u pravilniki obratili evropskoj delegaciji.

“Međutim, takav predlog u poslovniku je na neki način iz Brisela i podržala ga je EK. Neki od argumenata u tom pravcu su da je nepotrebno stalno obavještavanje javnosti koje može uzurpirati rad radne grupe koji predstavlja tijelo u pregovaračkoj strukturi koje najviše radi”, kazala je Novaković koja smatra da u realnosti ne postoji potreba za stvaranjem “vela tajnosti” nad radom grupe jer je više nego potrebno da javnost bude upoznata sa procesom.

Galerija

Bonus video: