File uputio oštre poruke: Vrijeme da rješavate sve veće političke probleme

Centralne teme razgovora Krivokapića i Filea vrtjele su se upravo oko afere “Snimak”
24 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 09:17h

Evropska komisija je prvi put nakon dugo vremena podigla prst upozorenja prema Crnoj Gori.

Nakon sastanka komesara za proširenje Štefana Filea sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, Evropska komisija izdala je saopštenje u kojem se obraća političkoj eliti zemlje.

"Gomilaju se izazovi na političkoj pozornici Crne Gore i vrijeme je da se počnu rješavati", podvukao je, kako se navodi u saopštenju File. U diplomatskom rječniku “izazovi” u suštini znače "problemi".

Upitan za pojašnjenje, dobro upućeni evropski diplomata, koji je želio da ostane anoniman, rekao je: "Zar nije očigledno da je kranje vrijeme da se počnu stvarno rješavati. To smo do sada više puta tražili na našim tehničkim sastancima."

“On (File) je konstatovao da je jedan od ovih izazova povjerenje građana u državne institucije, naglašavajući da su među drugim izazovima zaostajanje u reformama, potreba da se ojača vladavina prava i adekvatan pravosudni i politički nastavak afere 'Snimak'”, navodi se u saopštenju.

Diplomatski izvor je rekao da u EK sa velikom ozbiljnošću gledaju na sve šta se dešava u vezi sa aferom “Snimak”

Navodi evropskog komesara za proširenje da Crna Gora "zaostaje u reformama", da je "neophodno da se ojača pravna država, i adekvatan pravni i politički slijed događaja oko afere Snimak", predstavljaju najjači politički jezik upotrijebljen nakon sastanka sa nekim od crnogorskih funkcionara.

Centralne teme razgovora Krivokapića i Filea vrtjele su se upravo oko afere “Snimak”.

Diplomatski izvor je rekao da u EK sa velikom ozbiljnošću gledaju na sve šta se dešava u vezi sa aferom “Snimak”.

Kako je naveo, Komisija je primijetila da je mnogo puta zamolila crnogorske vlasti da sprovedu potpunu istragu o ovome, i da konstatuju da se oko toga nije ništa preduzelo, a to “ruši povjerenje u državne institucije”.

File je sastanak iskoristio i da pošalje poruku da se brzo moraju usvojiti ustavne promjene, uz moguće skrivenu poruku DF-a da se vrati u parlamentu kao “centranom mjestu” za rješavanje tog, ali i pitanja povjerenje građana u institucije

Tako se u saopštenju navodi da je File konstatovao da pregovori, uključujući proces skrininga, dobro napreduju, ali je naglasio važnost da se zadrži zamah u primjeni neophodnih reformi.

“Napredak u pregovorima o pristupanju sada zahtijeva brzo usvajanje ustavnih amandmana, koji jačaju nezavisnost i odgovornost pravosuđa po preporukama Venecijanske komisijere. Generalno, crnogorski parlament igra centralnu ulogu u snaženju povjerenja javnosti u institucije države”, rekao je on.

File je rekao i da će se Hrvatska za nekoliko sedmica pridružiti EU i da je to snažan signal za čitav region. On je izrazio nadu i očekivanje da će pregovorima sa Crnom Gorom u punoj brzini, napredak ove zemlje ka EU poslati istu pozitivnu poruku regionu kao i predstojeće pridruživanje Hrvatske.

Galerija

Bonus video: