Milić se pravda članstvu zbog KAP-a

Predsjednik SNP je, na sastanku sa predsjednicima opštinskih odbora u nedjelju, odlučio da u razgovoru sa članstvom razrešava nedoumice
54 pregleda 20 komentar(a)
Kavarić, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Kavarić, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2013. 18:43h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić najavio je posjete opštinskim odborima, kako bi članstvu i simpatizerima objasnio razloge zbog kojih su u parlamentu usvojeni zaključci o Kombinatu aluminijuma Podgorice (KAP).

Usvojenim zaključcima SNP-a nijesu osporeni Vladini zahtjevi da se isplati ruski partner

Prema informacijama “Vijesti” Milić je, na sastanku sa predsjednicima opštinskih odbora u nedjelju, odlučio da u razgovoru sa članstvom razrešava nedoumice nastale nakon što je njegova stranka usvojila zaključke sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Liberalnom partijom i manjinskim strankama koje su dio vladajuće koalicije.

Nakon petočasovnog sastanka, na kojem mu je predočeno da je članstvo zbunjeno aktuelnom politikom i potezom te stranke, Milić je najavo izlazak na teren.

“Milić je zadužio predsjednike odbora da razgovaraju sa mjesnim odborima, i organizuju sjednice u proširenom sastavu, kojima će uz njega prisustvovati članovi stranačkog rukovodstva i poslanici.

Predsjednik namjerava da u neposrednom razgovoru riješi sumnje i nedoumice članova i simpatizera po svim pitanjima, a posebno one koje se odnose na usvojene zaključke o KAP-u”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika sastanka.

Glasovima SNP-a, DPS-a i manjinskih stranaka parlament je zadužio Vladu da raskine ugovor sa CEAC-om Olega Deripaske i nađe “najefikasniji i najekonomičniji” način za povraćaj akcija državi bez naknade po bilo kom osnovu i tereta za budžet i građane.

Parlament je Vladu zadužio da obezbijedi dalje snabdijevanje KAP-a električnom energijom

Takvi zaključci usvojeni su nakon što je Vlada tražila da skupština podrži riješenje kojim bi se CEAC-u isplatilo 40 miliona ili 51 miliona eura u ratama na šest godina, da napuste kompaniju i “oproste” 120 miliona dugova.

Usvojenim zaključcima SNP-a nijesu osporeni Vladini zahtjevi da se isplati ruski partner, ali nije objašnjeno kako treba sprovesti zahtjev da se to uradi na najekonomičniji način i bez zaduživanja građana. Zaključcima je odbijen i zahtjev Socijaldemokratske partije (SDP) da se u podgoričku kompaniju uvede stečaj.

Parlament je Vladu zadužio da obezbijedi dalje snabdijevanje KAP-a električnom energijom, zbrinjavanje prekobrojnih radnika KAP-a i Rudnika boksita u skladu sa odredbama kolektivnih ugovora, nađe model za plaćanje 44 miliona eura duga prema EPCG, te i da se na pravedan način definiše nagrađivanje redovnih potrošača električne energije i nakon 1. avgusta.

Iako su funckioneri SNP-a tvrdili da su zaključci jedini način da se riješe problemi u kompaniji, iz ostatka opozicije, SDP-a i dijela civilnog sektora optužili su ih da su stali na stranu DPS-a i omogućili dalje malverzacije u KAP-u.

Na to je prošle sedmice upozorio i bivši funkcioner stranke Dragan Koprivica kada je objašnjavao razloge zbog kojih je prešao u Demokratski front. On je tada upozorio da je nakon izglasavanja zaključaka o KAP-u “svakodnevno doživljavao gnjevne komentare birača, koji su i ljuti i zbunjeni”. Milić juče nije odgovarao na telefonske pozive i SMS novinara “Vijesti”, ali je.

Rasprava o rotacijama opet odložena

Prema informacijama “Vijesti”, Milić je na sastanku u nedjelju odložio raspravu o rotacijama u stranačkom klubu. Sastanku nije prisustvovao predsjednik odbora u Herceg Novom i poslanik Obrad Gojković, koji je krajem prošle godine na sjednici Glavnog odbora odbio Milićev zahtjev da svi poslanici potpišu blanko ostavke.

Milić je takvu doluku donio kako bi riješio nesporazume sa odborima u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima koji su tražili da u prvim rotacijama njihovi predstavnici uđu u poslanički klub.

Ti odbori tražili su ravnomjeran raspored u klubu jer su ostvarili dobar rezultata na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine, pri čemu im smeta što se u poslaničkim klupama nalaze četiri člana podgoričkog odbora i dvoje iz Bara, odnosno četvoro sa primorja.

Bonus video: