Marković u Sofiji: Crna Gora uspješno učestvuje u Mehanizmu 16+1

Premijer je danas u Sofiji, na Samitu šefova vlada u okviru Mehanizma 16+1, kazao da u Vladi očekuju da će u narednoj godini biti završena prva dionica autoputa, koju grade kineske kompanije
0 komentar(a)
Duško Marković, 16+1, Foto: Gov.me
Duško Marković, 16+1, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.07.2018. 14:29h

Crna Gora uspješno učestvuje u Mehanizmu saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (16+1), u okviru kojeg je započela izgradnju autoputa Bar-Boljare, a očekuje se i priprema nekih drugih važnih projekata, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je danas u Sofiji, na Samitu šefova vlada u okviru Mehanizma 16+1, kazao da u Vladi očekuju da će u narednoj godini biti završena prva dionica autoputa, koju grade kineske kompanije.

“Sljedeće dionice autoputa Vlada želi da nastavi kroz model privatno-javnog partnerstva. Što se nas tiče mi u nastavak gradnje autoputa ulazimo sigurno, a vidjećeno ko će nam biti partner”, kazao je Marković u izjavi novinarima.

On je naveo da u okviru Mehanizma 16+1, Vlada priprema prostor za povezivanje pruge Bar-Beograd Budimpešta i davanja posebnog značaja Luci Bar kao nespornog ekonomskog i razvojnog potencijala Crne Gore.

“Kao buduća članica Evropske unije (EU), a u ovom trenutku zemlja kandidat za članstvo, Crna Gora je spremna da doprinosi sveobuhvatnom strateškom partnerstvu”, poručio je Marković.

On je kazao da će se danas sastati sa premjerom Kine, sa kojim će, osim o autoputu, razgovarati i o drugim interesovanjima kineskih kompanija koje se tiču drugih sektora ekonomije.

“Tu očekujem pozitivne rezultate”, poručio je Marković.

Samit je posvećen saradnji Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i predstavlja nastavak saradnje započete prvim Ekonomsko-trgovinskim forumom održanim u junu 2011. godine u Budimpešti.

Samit, sedmi po redu, biće usmjeren na produbljivanje otvorene i pragmatične saradnje za inkluzivni prosperitet.

Bonus video: