Medojević: Sa Krivokapićem se možemo dogovoriti

Medojević tvrdi da lider SDP-a pokazuje želju za političkim sporazumom koji bi omogućio izlazak iz krize
52 pregleda 3 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranko Krivokapić, Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2013. 12:45h

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević kazao je da bi Socijaldemokratska partija (SDP) mogla odigrati ključnu ulogu u procesu izlaska iz političke krize u Crnoj Gori.

“Ukoliko bi SDP pokazao odgovornost i spremnost da napravimo neki kompromis vezano za izlazak iz krize, onda bi vjerovatno to bio jedan veliki izazov za Bošnjačku stranku (BS) i druge manjinske stranke da budu dio tog političkog dogovora za popravljanje izbornih uslova, za kažnjavanje aktera afere 'Snimak' i njihovo krivično-pravno gonjenje”, kazao je Medojević “Vijestima”.

On nije isključio mogućnost da bi se mogla organizovati vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima sa protesta. Zahtjevi opozicije obuhvataju usvajanje specijalnog zakona kojim će biti poništeni rezultati predsjedničkih izbora i raspisivanje novih, izbor VDT-a dvotrećinskom većinom, krivično-pravno procesuiranje aktera afere “Snimak” i ostalih afera, kao i utvrđivanje odgovornosti funkcionera putem parlamentarne istrage.

“Ostaje sve otvoreno i dalje, ja ostajem umjereni optimista da bi brzo moglo doći do nekih pomaka koji bi rezultirali eventualno pravljenjem političkog sporazuma za izlazak iz krize. A pitanje zakazivanja vanredne sjednice, ako napravimo sporazum, je tehničko pitanje”, kazao je Medojević.

On se zajedno sa liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem juče sastao sa evropskim zvaničnikom Dirkom Langeom i poručio mu da neće prisustvovati sjednicama Skupštine dok se ne postigne politički dogovor.

“Ustanovljavanje krivično-pravne i političke odgovornosti aktera afere 'Snimak' zbog učešća u izbornoj krađi, i eliminisanje uočenih mehanizama za onemogućavanje slobodnog izražavanja izborne volje, predstavljaju minimum ispod kojih DF ne može ići”, saopšteno je nakon sastanka iz DF-a.

Medojević je nakon susreta kazao da ulažu maksimalni napor i da intenzivno komuniciraju sa liderom SDP-a Rankom Krivokapićem, predstavnicima SNP-a i Pozitivne Crne Gore kako bi prevazišli krizu nastalu krađom na izborima.

“Odlaganjem ove dvije tačke dnevnog reda Krivokapić je pokazao želju da se dođe do dogovora”, rekao je Medojević i dodao da zahtjevi DF-a nijesu ideološke i partijske već demokratske prirode, zbog čega očekuje podršku svih partija osim DPS-a.

Bonus video: