Vujanovićeva inauguracija u rukama pet poslanika SDP-a

Za sada je izvjesno da sjednici koja bi trebalo da ima svečarski karakter, neće prisustvovati kompletna opozicija i poslanik SDP-a Džavid Šabović
41 komentar(a)
Inauguracija Filipa Vujanovića 2008., Foto: Arhiva "Vijesti"
Inauguracija Filipa Vujanovića 2008., Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.05.2013. 07:17h

Filip Vujanović neće moći da položi zakletvu i stupi na dužnost predsjednika Crne Gore, ako pet poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) 20. maja ne dođe na sjednicu Skupštine Crne Gore jer za njeno održavanje neće biti kvoruma.

Ustav Crne Gore, član 97 kaže da predsjednik Crne Gore stupa na dužnost danom polaganja zakletve pred poslanicima u Skupštini.

Za kvorum je potreban 41 poslanik. Vladajuća koalicija ima 45 poslanika, od kojih je osam iz redova SDP.

Poslovnikom o radu Skupštine predviđeno je da sjednicu otvara predsjednik, ili neko od potpredsjednika i utvrđuje da li je prisutna većina od ukupnog broja poslanika. Šef parlamenta Ranko Krivokapić sjednicu na kojoj bi Vujanović trebalo da položi zakletu zakazao je kao petu sjednicu redovnog proljećnog zasjedanja koja će se održati na Cetinju u Vladinom domu.

Ono što je, za sada, izvjesno je da sjednici koja bi trebalo da ima svečarski karakter, neće prisustvovati kompletna opozicija i poslanik SDP-a Džavid Šabović, koji je ranije kazao da bi to bilo licemjerno.

Stanić: Ima vremena da odlučimo

Šef medijskog pula te stranke Mirko Stanić juče nije imao odgovor na to pitanje.

“Inauguracija je tek za desetak dana i ima još vremena da bi se odredilo prema tome”, kazao je Stanić.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić kazao je da niko iz te stranke neće prisustvovati inauguraciji Filipa Vujanovića.

Odgovarajući na pitanje da li će svečana sjednica moći da se održi bez kvoruma, Milić je rekao da je to pitanje za one koji su radili Poslovnik o radu Skupštine Crne Gore.

“Realno je da su oni možda tada predvidjeli i taj uslov, ali vraćamo se na priču koju sam više puta istakao, da danas više od 60 odsto poslanika u Skupštini, svako iz svog razloga, smatra da ta inauguracija i taj izbor Vujanovića ima jasnu dubiozu”, kazao je Milić.

Pozitivna neće doći

Prema riječima Srđana Perića, poslanici Pozitivne Crne Gore neće prisustvovati sjednici Skupštine.

“Kada je riječ o kvorumu za tu sjednicu, poslovnik kaže da predsjednik Skupštine otvara sjednicu Skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina od ukupnog broja poslanika. Biće zanimljivo ukoliko poslanici SDP-a ne budu prisustvovali, a još zanimljivije i ukoliko budu prisustvovali. Kao i sve ostalo u ovim predsjedničkim izborima i to je polje gdje ćemo prisustvovati još jednom vjerovatnom „kreativnom” tumačenju”, kazao je Perić.

Bonus video: