Pozitivna: DPS više nema apsolutnu kontrolu, sve je moguće

U narednim sedmicama pokazaće se da li je „sve to bio teatar, ili Demokratska partija socijalista (DPS) zaista ostaje bez još jedne poluge vlasti“
15 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2013. 12:17h

Pozitivan stav Skupštine u vezi sa zahtjevima sa građanskog protesta izazvao bi tektonske promjene na političkoj sceni, ali se i takve stvari mogu desiti i ne treba unaprijed odbaciti nijednu mogućnost, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.Član Predsjedništva Pozitivne, Goran Tuponja, ocijenio je da su u crnogorskom parlamentu počele da se dešavaju stvari koje ohrabruju. „Demokratska partija socijalista (DPS) nema apsolutnu kontrolu, a vidjećemo do kada će trajati progresivno ponašanje manjeg koalicinog partnera“, kazao je Tuponja agenciji MINA. Prema njegovim riječima, u narednim sedmicama pokazaće se da li je „sve to bio teatar, ili Demokratska partija socijalista (DPS) zaista ostaje bez još jedne poluge vlasti“. „Mi želimo da ohrabrimo Socijaldemokratsku partiju (SDP) da prihvati zahtjeve sa protesta, i tako pokaže da istinski razumije otpočete demokratske procese“, rekao je Tuponja.

Protest je legitimna opcija

Na pitanje da li bi, ako Skupština donese negativnu odluku, trebalo organizovati nove proteste, on je kazao da prvo treba sačekati odluku parlamenta. „Naravno, svjesni smo da bi pozitivan stav Skupštine izazvao tektonske promjene na političkoj sceni, ali i takve stvari se mogu desiti. Ne treba unaprijed odbaciti niti jednu mogućnost“, smatra Tuponja.On je dodao da je protest, kao mirna i demokratska demonstracija narodne volje, potpuno legitiman, ali da on zavisi i od ukupnog raspoloženja u tom pravcu.Komentarišući odluku Vlade da odbaci zahtjeve sa protestnog skupa, Tuponja je kazao da je ona bila očekivana.U Pozitivnoj, kako je naveo, nijesu ni očekivali da će „stranka vlasti htjeti da procesuira nešto što bi je lišilo poluga uz pomoć kojih može da manipuliše u izbornim procesima, odnosno mehanizama po kojima manjinu pretvara u većinu“. „Ministri su bili više nego disciplinovani prilikom izjašnjavanja, tako da je ta poruka bila jasna“, kazao je Tuponja.

Ova Vlada će uvijek štititi prije svega interes DPS-aOn smatra da je, svakako, dobro što su zahtjevi bili upućeni Vladi da ona, kako je naveo, još jednom demonstrira odsustvo sluha za političku i životnu relanost i nespremnost za politički dijalog. „Tu su stvari postale kristano jasne - ovaj sastav Vlade će na pravom mjestu uvijek štititi partijski interes DPS-a“, smatra Tuponja.Na pitanje da li u Pozitvnoj ostaju pri stavu da ne bojkotuju parlament, on je kazao da ta stranka ostaje pri svojoj odluci, i da je vrlo sigurna u njenu ispravnost.„Ne treba propustiti jedinstvenu priliku da se procesuiraju neregularnosti, da se isčistiti birački spisak, da se vrhovni državni tužilac bira dvotrećinskom većinom, i druga važna pitanja koja je moguće rješavati samo parlamentarnim radom svih opozicionih partija“, pojasnio je Tuponja. Jednostavo se, kako je naveo, ne smije propustiti priliku da se napravi pritisak na vlast da konačno poštuje zakon. „Sve kolege iz opozicije znaju da imamo priliku da kroz parlamenent riješimo ova krucijalno važna pitanja za razvoj demokratije u Crnoj Gori“, rekao je Tuponja.On je kazao da bojkot nikad nije dao rezultat u istoriji crnogorskog parlamentarizma, bilo na lokalnom ili na državnom nivou. „Zapravo, to je uvijek bila prilika vlasti da 'progura' neprijatne zakone i da se dodatno konsoliduje“.Tuponja smatra da, s druge stane, bojkot ide na ruku vladajućoj koaliciji, jer bi joj on sasvim izvjesno pružio alibi za usporavanje evropskih integracija, koje će se, ukoliko vlast odbije da pokaže rezultate na polju vladavine prava, sasvim izvjesno desiti.On je podsjetio i da su evropski zvaničnici bili vrlo jasni što misle o ideji bojkota. „Oni su pokazali visoku dozu razumijevanja za ono što je pokrenula afera snimak i za njeno pravno procesuiranje. Sve su to više nego dovoljni razlozi da se razumije da ideja bojkota u ovom trenutku nije dobra opcija“, zaključio je Tuponja.

Bonus video: