Predstavnici EP: Bojkot institucija nije uspješan mehanizam političke borbe

Oni su danas u Podgorici razgovarali sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem
8 komentar(a)
kukan, Foto: Boris Pejović
kukan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.04.2013. 14:30h

Bojkot institucija nije uspješan mehanizam političke borbe, i na sva sporna pitanja odgovor treba da daju nadležne crnogorske institucije, ocijenili su predstavnici delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Oni su danas u Podgorici razgovarali sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da su evropski parlamentarci saopštili da bojkot institucija nije uspješan mehanizam političke borbe, i saglasili sa Markovićem da na sva eventualno sporna pitanja odgovor treba da daju nadležne crnogorske institucije.

"U tom kontekstu, ali i u kontekstu tzv. slučaja „Snimak“, istaknut je i značaj Parlamenta i odgovorajućih mehanizama koji ovoj instituciji stoje na raspolaganju", kaže se u saopštenju.

Šef delegacije Edurad Kukan rekao je da EP snažno zagovara politiku proširenja Evropske unije i da će nastaviti da pruža kontinuiranu podršku Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu.

Evropski parlamentarci su, kako je saopšteno, istakli da Crna Gora, pored unutrašnjih reformi koje sprovodi ima dodatnu odgovornost da proces proširenja učini kredibilnijim, budući da je jedina država kandidat koja u ovom trenutku pregovara za članstvo u zajednici evropskih naroda.

U saopštenju se dodaje da su Evropski parlamentaci iskazali uvjerenje da će se na primjeru Crne Gore pokazati održivost i kontinuitet uspješne politike proširenja.

Navodi se da je Marković poslanike EP upoznao sa aktivnostima na planu izrade akcionih planova za poglavlja 23 i 24, posebno ističući važnost postizanja konsenzusa u vezi sa izmjenama Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

„Budući da su te izmjene preduslov nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa ali i uspješne borbe protiv kriminala i korupcije“, dodaje se saopštenju.

Kako su saopštili iz Ministarstva, sagovornici su se saglasili da je potrebno dalje unaprjeđivati kako institucionalne i kadrovske kapacitete tako i povjerenje u institucije sistema.

Marković je kako se navodi, saopštio da je nakon prethodne faze u kojoj je uspješno testirana politička volja i puna posvećenost evrointegracionim ciljevima naše države, sada na redu trenutak pune istine za crnogorsko društvo i njegove institucionalne kapacitete.

„Uočavanje svih slabosti i prepreka i njihovo efikasno uklanjanje, uz stalnu komunikaciju i saradnju sa evropskim i međunarodnim partnerima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: