Kukan: Lideri u Crnoj Gori moraju jačati demokratski sistem

On je pozvao na intenziviranje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i ukazao na osjetljiv demokratski sistem u državi
1 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2013. 10:52h

Politički lideri u Crnoj Gori moraju da rade na jačanju demokratskog sistema u državi, poručio je šef delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, Eduard Kukan.

Kukan je, u reagovanju na usvajanje Rezolucije o Crnoj Gori, pozdravio ulogu Crne Gore kao lidera integracija u regionu i naglasio važnost reformi koje država već sprovodi.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je, tokom prošle godine, napravila važan napredak kad su u pitanju politički i ekonomski kriterijumi za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ipak, ovi procesi moraju ići u dubinu i stvoriti stabilan demokratski sistem. Politički lideri u Crnoj Gori moraju da rade na jačanju ovog sistema i na reflektujućim problemima i nedostacima”, poručio je Kukan u izjavi.

On je pozvao na intenziviranje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i ukazao na osjetljiv demokratski sistem u državi, na koji je, kako je rekao, ukazala trenutna situacija nakon predsjedničkih izbora.

Rezolucijom, koja je usvojena u EP u četvrtak, apeluje se da crnogorski parlament ustavnim odredbama treba da ojača nezavisnost i integritet pravosuđa i tužilaštva.

Bonus video: