"Najavljeni protest se ne može porediti sa onim iz '98."

Scenario od prije 15 godina teško da bi se mogao ponoviti u nezavisnoj državi koja pregovara sa EU
70 komentar(a)
Protest 24. maj, Foto: Boris Pejović
Protest 24. maj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2013. 07:56h

Iako funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) i analitičari iz regiona koji važe za promotere crnogorske vlasti, najavljene opozicione proteste porede sa događajima sa početka 1998. godine, trenutna situacija je neuporediva sa periodom kada se nepriznavanje izbornih rezultata izražavalo nasilnim uličnim demonstracijama.

Scenario od prije 15 godina teško da bi se mogao ponoviti u nezavisnoj državi koja pregovara sa EU, a čija vlast snosi odgovornost za demokratske procese i bezbjednost za eventualne proteste.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” koji smatraju da je povezanost tadašnjih organizatora demonstracija sa režimom Slobodana Miloševića, upliv vojske i destabilizacije države dio ružne crnogorske prošlosti.

“Crna Gora je 1998. godine bila jedna od članica komplikovane zajedničke države. Unutar sebe je imala vlast konstituisanu na ozbiljnim naznakama i težnjama da u perspektivi ide ka nezavisnosti, a samim tim i raskidu sa autoritarnim režimom Miloševića, koji je u tom trenutku imao brojne poluge moći”, kazala je direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Tokom trodnevnih januarskih demonstracija 1998. godine, dio bivših funkcionera DPS-a okupljenih oko Momira Bulatovića je tražio da se ne priznaju rezultati predsjedničkih izbora na kojima je Milo Đukanović sa oko pet hiljada glasova razlike porazio nekadašnjeg partijskog kolegu.

Protesti su završeni sukobom protestanata sa policijom, nakon što su pokušali da na silu provale u zgradu Vlade..

Opširnije čitajte u štampanom izdanju...

Bonus video: