Lekićev izborni štab podnio 17 prigovora: Poništiti izbore tamo gdje se glasalo pismom

Na predsjedničkim izborima 7. aprila putem pisma je glasalo 11.706 glasača, na 1.122 biračka mjesta od ukupno njih 1.169
65 pregleda 158 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 19:16h

Izborni štab Miodraga Lekića podnio je danas oko 14 sati 17 prigovora Državnoj izbornoj komisiji (DIK) na navodne neregularnosti tokom predsjedničkih izbora održanih u nedjelju 7. aprila.

Prigovori su podneseni zbog, kako tvrde u Demokratskom frontu, povrede biračkih prava i izbornog postupka tokom predsjedničkih izbora. DIK ima rok od 24 sata da razmotri prigovore i donese odluku o njima.

Lekićev štab traži da se ponište izbori na svim biračkim mjestima na kojima se glasalo putem pisma.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Na predsjedničkim izborima 7. aprila putem pisma je glasalo 11.706 glasača, na 1.122 biračka mjesta od ukupno njih 1.169.

Iz Lekićevog štaba su, prenosi agencija Mina, naveli da su na osnovu audio materijala i djelova transkripta koje je objavio dnevni list Dan, zaključili da Demokratska partija socijalista (DPS) ima projekat Siguran glas, u okviru kojeg prikuplja podatke o građanima iz zbirki koje prikupljaju državni organi, kao i organi državne uprave, lokalnih samouprava, javna preduzeća ali i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

U tekstu prigovora kaže se da nakon afere Snimak, postoje indicije da je veliki broj građana izložen diskriminaciji po osnovu ideološkog i političkog uvjerenja "u cilju sprječavanja građana za koje DPS sumnja ili zna da ne glasaju za tu partiju, da ostvare svoja prava i uživaju slobode garantovane Ustavnom".

Iz Lekićevog štaba kazali su da se uvidom u materijal objavljen u aferi Snimak, jasno pokazuje da iza tih, kako su ocijenili, protivustavnih i nezakonitih radnji, sa elementima bića krivičnog djela, stoje svi stranački organi DPS-a ali i najviši državni organi.

MANS je, takođe, otkrio i da je biračko mjesto za čak 12.000 birača promijenjeno nakon parlamentarnih izbora, od čega je samo u Podgorici promijenjeno biračko mjesto za 8.671 birača

MANS je, podsjeća Lekićev Izborni štab, tada sumnjao i da, prema podacima u biračkom spisku u Rožajama, pravo glasa imalo oko 4.000 fantomskih birača, čak 8.113 lica u Rožajama se isto zove i preziva, a 1.886 lica sa istim imenom i prezimenom žive na istoj adresi.

U Rožajama je nakon parlamentarnih izbora upisano 523 novih birača, od kojih je 387 rođeno u Crnoj Gori.

MANS je, takođe, otkrio i da je biračko mjesto za čak 12.000 birača promijenjeno nakon parlamentarnih izbora, od čega je samo u Podgorici promijenjeno biračko mjesto za 8.671 birača.

"Imamo osnovanu sumnju da je DPS i na izborima za predsjednika 7. aprila nastavio sa istom praksom organizovanog, planiranog i sistemskog, protivustavnog i nezakonitog uticaja na slobodno izražavanje političke volje, i to na štetu predsjedničkog kandidata Lekića", navodi se u prigovoru.

Galerija

Bonus video: