MANS: MUP nastavlja sa kršenjem svih mogućih pravnih propisa

"Svi uposlenici MUP-a uključujući i ministra Konjevića, moraju biti svjesni da kontinuirano čine niz krivičnih djela za koja je zaprijećena zatvorska kazna", saopšteno iz MANS-a
18 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 09:50h

Odgovori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) povodom inicijativa za inspekcijski nadzor biračkog spiska, koji su dostavljeni predsjedničkom kandidatu Miodragu Lekiću, pokazuju da ova institucija iz dana u dan nastavlja sa kršenjem svih mogućih pravnih propisa kako bi zataškala ogromne nezakonitosti vezane za upravljanje biračkim spiskovima, saopšteno je iz Mreže za agfirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Od ukupno blizu 7.000 inicijativa koje su podnijete MUP-u od strane Lekića, a kojima je tražen inspekcijski nadzor za utvrđivanje neregularnosti u biračkom spisku, ova institucija je do sada obradila tek nešto više od hiljadu, odnosno svega 15 odsto. Iako su u subotu 6. aprila, prije predsjedničkih izbora, istekli svi rokovi po Zakonu o biračkim spiskovima do kada je morao biti sproveden inspekcijski nadzor po svakoj podnijetoj inicijativi, a odgovori dostavljeni Lekiću u pisanoj formi, niko zbog ovog brutalnog kršenja zakona u MUP-u do sada nije snosio odgovornost - počevši od ministra Raška Konjevića koji vodi ministarstvo, a zaključno sa upravnim inspektorima koji navodno obavljaju inspekcijski nadzor", navodi se u saopštenju koje potpisuje Vuk Maraš.

Maraš navodi da je najeklatantnije kršenje procedura inspekcijskog nadzora nad biračkim spiskovima identifikovano u Podgorici

"Naime, ni jedan do sada dostavljeni zapisnik ne sadrži opis činjeničnog stanja, niti daje informacije na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da li su opštine upisivale ili brisale lica iz biračkog spiska na zakonit način. Svi zapisnici do sada su potpisani samo od strane upravnih inspektora, a ne i od strane lica koja su bila pod inspekcijskim nadzorom, niti je naznačeno da ta lica nisu željela da potpišu zapisnike, što je obaveza po Zakonu o inspekcijskom nadzoru. Da stvar bude gora, MANS je ustanovio da su čak i potpisi upravnih inspektora falsifikovani, jer se isti drastično razlikuju od slučaja do slučaja".

Maraš navodi da je najeklatantnije kršenje procedura inspekcijskog nadzora nad biračkim spiskovima identifikovano u Podgorici.

"U skoro 400 slučajeva koje je MUP do sada navodno obradio, a odnose se na lica koja su po prvi put upisana u birački spisak prije predsjedničkih izbora, inpekcijski nadzor nije bio pravno valjan i imao je ogromne materijalne propuste. Upravo je zbog toga predsjednički kandidat Miodrag Lekić podnio urgencije MUP-u tražeći ponavljanje inspekcijskog nadzora za sve ove slučajeve. Prvo, ni jedan od MUP-ovih zapisnika o inspekcijskom nadzoru nije bio potpisan od strane nadležnih u sekretarijatu za lokalnu samoupravu Glavnog grada Podgorice nad čijim je radom navodno vršen inspekcijski nadzor, niti je u zapisnicima naglašeno da ta lica zapisnike ne žele da potpišu. Druga, i najveća greška bila ja ta što su inspektori MUP-a konstatovali da je skoro 400 lica u podgorički birački spisak upisano na osnovu jednog istog akta, sa jedinstvenim zavodnim brojem " Up I 06-209/13-113" koji je datirao na više od 18 različitih datuma, što je pravno nemoguće", navodi se u saopštenju.

Urgencijama koje je Lekić podnio, kako se navodi, traženo je ponavljanje inspekcijskog nadzora za ovih skoro 400 lica "jer nije bilo moguće da su svi oni upisani u birački spisak na osnovu jednog te istog dokumenta".

"Pored ponavljanja inspekcijskog nadzora, Lekić je tražio da mu se dostavi i kopija famoznog akta "Up I 06-209/13-113" kako bi se vidjelo na osnovu čega je u podgorički birački spisak upisano na stotine lica. Akt "Up I 06-209/13-113" koji je MUP dostavio Lekiću ni na koji način nije mogao biti pravni osnov za upis u birački bilo koga, jer se ne radi o rješenju ili bilo kakvom drugom zvaničnom dokumentu, što se vidi iz samog dokumenta koji Vam u prilogu dostavljamo. Naime, ovaj "akt" je u stvari tabela sa nazivom "Spisak građana sa biometrijskom ličnom kartom a nijesu upisani u birački spisak" na kojoj je famozni zavodni broj "06-209/13-113" upisan rukom, kao i datum "11.02.2013" (strana br. 2 dokumenta u prilogu). Ovaj "dokument" nema zvaničan zavodni broj, pečat, potpis niti bilo koje drugo obilježje zvaničnog dokumenta, te ni na koji način nije mogao biti pravni osnov za upis bilo koga u birački spisak, a kamoli na stotine lica".

"U odgovoru MUP-a, kojim je akt " Up I 06-209/13-113" dostavljen Lekiću (takođe dostavljamo u prilogu), navedeno je i da je evidentiranje više lica pod istim zavodnim brojem nezakonito, što MANS od samog početka i govori, te da su upravni inspektori na to ukazali i podgoričkom Sekretarijatu za lokalnu samoupravu. Ipak, u istom odgovoru u kojem je i sam MUP maltene konstatovao da je pozivanje na ovaj jedan akt kao osnov za upis u birački spisak više stotina lica nezakonit, konstatovao je i da to nije imalo uticaja na pravilnost postupka tokom kojeg su vršene promjene u biračkom spisku, što je takođe pravno nemoguće", navode iz MANS-a.

U MANS-u navode da MUP "predvodi akciju zataškavanja malverzacija biračkim spiskovima ogromnih razmjera, umjesto da iste otkrivaju i sankcionišu"

"Umjesto da organi Glavnog grada građane u birački spisak upisuju na osnovu pojedinačnih rješenja, kao što to Zakon nalaže, očigledno se to radi potpuno nezakonito, na osnovu nekakvih tabela koje nemaju bilo kakav pravni legitimitet. Inspektori MUP-a preko svega toga prelaze uz napomenu da to "nije imalo uticaja na pravilnost postupka" koji se odnosi na izmjene u biračkom spisku, umjesto da nezakonitosti sankcionišu, te da konstatuju koliko je ljudi, i koja su to konkretno lica, nezakonito upisano u birački spisak", saopšteno je iz MANS-a.

U saopštenju se zaključuje da MUP "predvodi akciju zataškavanja malverzacija biračkim spiskovima ogromnih razmjera, umjesto da iste otkrivaju i sankcionišu".

"Zbog toga, svi uposlenici MUP-a uključujući i ministra Konjevića, koji su na ovom zadatku zataškavanja nepravilnosti, moraju biti svjesni da kontinuirano čine niz krivičnih djela za koja je zaprijećena zatvorska kazna, te da će zbog ovakvih nezakonitosti mnogi morati da odgovaraju".

Galerija

Bonus video: