Vujanović "zaboravio" da stavi potpise

Konjević objelodanio dokumenta MUP i pozvao predsjedničkog kandidata DPS da inicijative podnese u skladu sa zakonom
36 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2013. 20:13h

Ministarstvo unutrašnjih poslova objelodanilo je danas da je predsjednički kandidat DPS Filip Vujanović manipulisao kada je obavijesto izvršnu direktorku MANS Vanju Ćalović da je danas zatražio informaciju od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića o tome šta je učinjeno povodom inicijative te NVO za ispitivanje zakonitosti vođenja biračkog spiska za skoro 7.000 građana.

Iz dokumenata koje je MUP dostavio medijima se vidi da je Vujanović 8. aprila obaviješten od upravne inspekcije da mora svojeručno da potpiše zahtjev za provjeru upisa svih 7.000 birača, kako bi, shodno zakonu, moglo razmatrati njegov raniji zahtjev.

Vujanović je u pismu direktorici MANS-a naveo da je “istog časa” inicijativu te NVO dostavio Konjeviću uz očekivanje da što prije i za što više slučajeva ispita osnovanost inicijative. Vujanović je tu inicijativu predao 2. aprila, dan prije nego Lekić koji je svaku iniciativu potpisao svojeručno.

Iz dokumenata koje je MUP dostavio medijima se vidi da je Vujanović 8. aprila obaviješten od upravne inspekcije da mora svojeručno da potpiše zahtjev za provjeru upisa svih 7.000 birača, kako bi, shodno zakonu, moglo razmatrati njegov raniji zahtjev

U odgovoru Vujanoviću, Konjević je napisao da ga je glavni upravni inspektor Branislav Vujović obavijestio da “podnijete inicijative nijesu svojeručno potpisane”.

“Zbog čega Vas je, aktom broj 05/4-069/13-11498/2 od 8. 4. 2013. godine, pozvao da otklonite nedostatke podnesaka...Da bi upravni inspektopri, po podnijetim inicijativama mogli postupati, potrebano je da vi postupite po aktu glavnog upravnog inspektora, koji Vam ponovo dostavljam u prilogu”, kaže se u odgovoru Konjevića.

U dopisu glavnog upravnog inspektora Vujovića ukazuje se da je Zakonom o opštem upravnom postupku propisano da “podnosilac podneska dužan da svojeručno isti potpiše” i da “nedostatak u podnescima otklonite u roku od tri dana po prijemu ovog akta”.

“Ukoliko do određenog roka ne otklonite nedostatke neće se moći postupati po navedenim podnescima, zbog čega će se zaključcima odbaciti iste, saglasno odredbi člana 57 stav 2 Zakona o opštem upravnom postupku”, kaže se pozivu za ispravku podnesaka koji je Vujanoviću uputio Vujović.

Uprkos tome, politički direktor DPS-a Tarzan Milošević je poslao dopis Vujoviću u kojem se kaže da je Vujanović svojim potpisom na aktu “obuhvatio svaki pojedinačni zahtjev”.

MANS je juče zatražio od Vujanovića da im dostavi rezultate inicijativa za utvrđivanje nepravilnosti u biračkom spisku, koje je inicirala ta NVO.

Ćalović Vujanoviću: Tražite smjene

Vanja Ćalović je navela da je od Vujanovića dobila dva pisma, i da u drugom stoji da će Vujanović predati tužbu Upravnom sudu. Ćalović je naglasila da su u međuvremenu održani izbori i da su lica čije pravo glasa Vujanović spori inicijativom “imala i vjerovatno i iskoristila to pravo glasa, čime je ozbiljno doveden u pitanje legitimitet izbornog procesa i kredibilitet rezultata”.

“Uvjerena sam da do toga ne bi došlo da ste i Vi u skladu sa zakonom podnijeli pojedinačne inicijative, kako su Vam naši pravni eksperti i predložili. Stoga očekujemo i da će tužba koju ste najavili biti odbačena i da zbog toga inicijative koje ste formalno podnijeli neće biti razmotrene. Čak i ukoliko bi Vaša tužba bila usvojena, imajući u vidu trajanje sudskih postupaka, MUP bi eventualno imao obavezu da izvrši inspekcijski nadzor tek nakon donošenja presude, znatno nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, što bi ovaj postupak pretvorilo u farsu. Stoga očekujem da ćete preduzeti konkretnije poteze i kao potpredsjednik vladajuće partije zatražiti hitnu smjenu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića”, napisala je Ćalović.

Pored toga, ona je kazala da očekuje da Vujanović zatraži i “krivičnu odgovornost svih lica koja su uključena u malverzacije biračkim spiskom, kao i onih iz MUP-a čiji je posao da sada to po svaku cijenu zataškaju”.

“Zbog svega navedenog, vjerujem da crnogorska javnost, ali i međunarodna zajednica od Vas očekuju da do okončanja svih pravnih postupaka ne prihvatite bilo kakve rezultate predsjedničkih izbora kao konačne, tim prije što su i Vaša prava, kao predsjedničkog kandidata, povrijeđena. U suprotnom, Vi, svjedok nezakonitih poslova, bi postali saučesnik njihovog izvršenja”, kazala je Ćalović i ponudila besplatnu administrativnu i pravnu pomoć MANS-a.

Bonus video: