MANS: Drastično povećan broj glasova putem pisma

"Značajno povećanje glasova putem pisma teško se može objasniti pogoršanjem zdravstvenog stanja glasača"
11 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Boris Pejović
izbori, glasanje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2013. 18:53h

Od parlamentarnih do predsjedničkih izbora drastično se povećao broj birača koji glasaju putem pisma, i to, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), navodi na sumnju u neregularnosti koje se moraju ispitati.

U MANS-u smatraju da se značajno povećanje glasova putem pisma, na konkretnim biračkim mjestima, teško može objasniti pogoršanjem zdravstvenog stanja glasača, imajući u vidu da je proteklo samo pet mjeseci od prethodnih izbora.

"Na biračkom mjestu Dom Tunjevo u Nikšiću, svi koji su glasali na predsjedničkim izborima učinili su to putem pisma, dok je na parlamentarnim to pravo iskoristila samo jedna osoba. Na biračkom mjestu Elektro škola u Nikšiću putem pisma je glasalo sedam puta više osoba nego za parlamentarne izbore”

Iz te organizacije su naveli da se na mnogim biračkim mjestima, od parlamentarnih izbora, za pet mjeseci, drastično povećao broj birača koji glasaju putem pisma.

"Na biračkom mjestu Dom Tunjevo u Nikšiću, svi koji su glasali na predsjedničkim izborima učinili su to putem pisma, dok je na parlamentarnim to pravo iskoristila samo jedna osoba. Na biračkom mjestu Elektro škola u Nikšiću putem pisma je glasalo sedam puta više osoba nego za parlamentarne izbore”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da je svaka treća osoba koja je glasala na predsjedničkim izborima je to učinila putem pisma na biračkim mjestima Savina – Dom Kulture u Kotoru i Dom Pilatovci u Nikšiću, Rvaši na Cetinju i Ljuta u Kolašinu.

“Svaka četvrta osoba koja je glasala na predsjedničkim izborima je ostvarila to pravo putem pisma na biračkim mjestima u Strahovom dolu u Pljevljima i Mirac u Kotoru, kao i svaka peta na biračkim mjestima Virak – zgrada Osnovne škole na Žabljaku, Jablanica u Rožajama, Škola u Rudnicama u Plužinama, Johovica u Beranama i kuća Svetozara Terzića u Pandurici u Pljevljima”, dodali su iz MANS-a.

Prema njihovim riječima, na pet biračkih mjesta putem pisma je glasalo 88 osoba više nego na izborima održanim prije pet mjeseci.

“Konkretnije, na biračkom mjestu Gusinje 1 putem pisama je glasalo 40 osoba, odnosno 19 više nego na parlamentarnim izborima. Veoma je slična situacija i na biračkom mjestu Drač (M-Š) u Podgorici gdje je putem pisma glasalo ukupno 31 osoba, 19 više nego prije samo pet mjeseci”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su dodali da je slična situacija i na biračkom mjestu Balotiće u Rožajama gdje je putem pisma glasalo 38 osoba, 19 više nego na parlamentarnim izborima.

Na biračkom mjestu Gusinje 1 putem pisama je glasalo 40 osoba, odnosno 19 više nego na parlamentarnim izborima. Veoma je slična situacija i na biračkom mjestu Drač (M-Š) u Podgorici gdje je putem pisma glasalo ukupno 31 osoba, 19 više nego prije samo pet mjeseci”

Iz MANS-a su naveli da je prije pet mjeseci na biračkom mjestu Đerđ Kastriot Skenderbeg u Stjepovu niko nije glasao putem pisma, a da je na predsjedničkim izborima na taj način je glasalo 14 osoba.

“I na drugim biračkim mjestima na parlamentarnim izborima putem pisma nije glasao niko, a sada ima takvih glasova kao što su OŠ Donji Murići u Baru, Đalovići u Bijelom Polju, kuća Blaža Vujičića u Nikšiću, kao i Lučice i Njeguš u Rožajama”, kazali su iz MANS-a.

Prema njihovim riječima, na biračkom mjestu Jablanica u Rožajama pismom je glasalo skoro dva i po puta više osoba nego na oktobarskim izborima.

“Na biračkim mjestima Kneževići, Crniš i Ličine u Bijelom Polju, Dom Vraćenovići u Nikšiću, Osnovna škola u Potkovaču i Objekat PP Ving u Pljevljima, Papratište i Meteh – Komorača u Plavu, kao i na biračkom mjestu i Desna obala Ibra deset u Rožajama, putem pisma glasalo preko dva puta veći broj ljudi nego na prethodnim izborima”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: