Konjević: Odnosi u koaliciji poremećeni prije još godinu i po

Konjević je dodao da je Vujanović u poslednje tri godine afirmisao suprotnu politiku od SDP-ove
26 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.04.2013. 11:23h

Odnosi u vladajućoj koaliciji poremećeni su već godinu i po, kazao je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević i poručio da vjeruje u dogovor.

Upitan da li je realno na osnovu odnosa u vladajućoj koaliciji, da Vlada izdrži kompletan mandat, Konjević je rekao da ne postoje idealni odnosi u vlasti, jer je to, kako je naveo, nemoguće.

“To su dinamični procesi i važno je da je koalicija pokazala da je zrela da ih uvijek rješava dijalogom i pokušajem da se dogovorimo. Ako dogovora ima treba vidjeti na čemu se zasniva, a ako ne onda znamo kakve su procedure”, rekao je Konjević novinarima u parlamentu i dodao da uvijek vjeruje u dogovor.

Konjević je kazao da su odnosi u vladajućoj koaliciji poremećeni već godinu i po, navodeći da je kandidat Filip Vujanović podržao da Demokratska partija socijalista (DPS) vlada u Podgorici sa “ekstremnim prosrpskim partijama”.

“Tada nijesam čuo Vujanovića da je to odustajanje od principa i politike DPS-a”, rekao je Konjević, podsjećajući da SDP nije podržala Vujanovića jer smatraju da je neustavan kandidat.

Konjević je dodao da je Vujanović u poslednje tri godine afirmisao suprotnu politiku od SDP-ove.

“Vujanović smatra da identitetska pitanja treba na određen način korigovati, a imala smo nesleganja i u ekonomskoj politici”, rekao je Konjević.

On je ukazao da je Vujanović izgubio 30 hiljada glasova, i da to treba da prepozna.

“U odnosu na vladajuću koaliciju sa parlamentarnih izbora Vujanović ima 30 hiljada glasova manje. Vjerovatno je dobio manju podršku zbog politike koju je vodio”, ocijenio je Konjević.

Prema njegovim riječima, odnosi u koaliciji su uvijek predmet dogovora i predsjednički izbori su bili atipični jer kandidata nije podržao drugi najveći subjekt u koaliciji.

“SDP nije podržala Vujanovića iz principijelnih razloga, i naš poziv da se on ne podrži odazvalo se više od 30 hiljada glasača vladajuće koalicije”, naveo je Konjević.

On je kazao je da rezultati predsjedničkih izbora još nijesu konačni.

“Ovo je stvar samo još jednog mandata, i oba kandidata su se u kampanji zalagala za mir i stabilnost i sada treba da se ponašaju na takav način”, rekao je Konjević.

On je dodao da je stav SDP-a je da Državna izborna komisija (DIK) izborni proces treba da dovede do kraja u skladu sa zakonom.

“DIK ima svoje rokove i nadležnosti i treba da u potpunosti sprovede proceduru do kraja u skladu sa zakonom kako bi zadržala povjerenje javnosti u izborni proces”, rekao je on.

Bonus video: