MANS: Da se spriječi izborna krađa

MANS tvrdi da ima podatke o brojnim neregularnostima na terenu
0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.04.2013. 10:02h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je saopštila da je izborni dan potvrdio sumnje te organizacije u "brojne zloupotrebe, predizborna potkupljivanja i štelovanja biračkih spiskova".

Kako smatraju u MANS-u, te zloupotrebe su za cilj imale da manipulišu volju građana i favorizuju jednog kandidata.

"Nesporno je da su izbori održani uz brutalno kršenje Zakona o biračkom spisku, i da je mnogim građanima nezakonito oduzeto pravo glasa, dok su birači fantomi i dvojnici ostali u biračkim spiskovima. Prekršeni su svi rokovi propisani zakonom i izbori su održani na krajnje neregularan način", smatraju u MANS-u.

Oni optužuju Ministarstvo unutrašnjih poslova da nije obezbijedilo uslove za regularno izjašnjavanje, a da jesu "ne bi bili u situaciji da fantomski glasovi dovode u pitanje pobjednika na predsjedničkim izborima."

MANS tvrdi da ima podatke o brojnim neregularnostima na terenu koji pokazuju da je velikom broju građana uskraćeno pravo glasa jer su brisani iz biračkih spiskova, ali i mijenjana biračka mjesta bez obavještenja.

"Brojni građani su nam prijavili da su na dan glasanja, u biračkom spisku vidjeli pokojne članove svojih porodica, kao i lica koja decenijama žive u inostranstvu, a postoji osnovana sumnja da su organizovano plaćani troškovi njihovog prevoza u Crnu Goru.

Takođe, konkretni primjeri kupovine ličnih karata uoči samog dana izbora, o čemu postoje i materijalni dokazi u koje se uvjerio i ODIHR, gdje je samo kod nekoliko dilera pronađeno 600 ličnih karata, upućuju na sumnju da je taj broj neuporedivo veći", dodaju iz MANS-a.

U MANS-u vjeruju da su te neregularnosti uticale na rezultate koje je ostvario Filip Vujanović.

"Imajući u vidu da su sve dokaze zloupotreba svi nadležni organi ignorisali i pokušali da obesmisle, i znajući da imaju većinu u Državnoj izbornoj komisiji, osnovano sumnjamo da će i tu instituciju zloupotrijebiti, kako bi nezakonito proglasili pobjedu. Zato očekujemo da će međunarodna zajednica biti aktivno uključena kako bi spriječila izbornu krađu i vjerujemo da građani neće dozvoliti da budu pokradeni već će stati u odbranu svojih glasova", kažu iz MANS-a.

Iz te NVO su najavili da će objaviti i detaljnu analizu biračkog spiska u Rožajama, jer kako kažu, tamo su primijećene najveće neregularnosti.

Bonus video: