MUP: Nijesu utvrđene nepravilnosti u biračkom spisku u Podgorici i Nikšiću

"Inspektori su uspjeli da završe kontrolu 573 zaprimljenih predstavki i nijesu utvrdili nepravilnosti u biračkom spisku opštine Nikšić"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 15:22h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), nije utvrdilo nepravilnosti u vođenju biračkog spiska u Podgorici i Nikšiću.

"U Podgorici je, od ukupno 1.193 zaprimljenih zahtjeva, kontrola izvršena za 850, i za njih se sačinjavaju zapisnici, koji se uručuju podnosiocu inicijative. Dana 6.4.2013. je uručeno 240, a do kraja dana će biti dostavljeno još 200 zapisnika o izvršenim kontrolama. Upravni inspektori će, nakon toga, nastaviti sa kontrolom po podnijetim predstavkama. U dosadašnjim kontrolama nijesu utvrđene nepravilnosti u primjeni propisa kojima se uređuje vođenje biračkog spiska", navodi se u saopštenju MUP-a.

"Što se tiče predstavki podnesenih u opštini Nikšić, upravni inspektori su uspjeli da završe kontrolu svih 573 zaprimljenih predstavki i nijesu utvrdili nepravilnosti u biračkom spisku opštine Nikšić. Zapisnici o izvršenim kontrolama će podnosiocu predstavki biti uručeni 6.4.2013. godine", dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da će upravna inspekcija "izvršiti kontrolu i u ostalim opštinama".

MANS optužio MUP za kršenje Zakona o biračkim spiskovima

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije dostavilo sva rješenja o inspekcijskom nadzoru za skoro 7.000 MANS-ovih inicijativa kojima je traženo da se utvrdi postojanje nepravilnosti u Centralnom biračkom spisku, čime je MUP i zvanično prekršio Zakon o biračkim spiskovima, saopšteno je iz MANS-a.

Inicijtive su podnijete u utorak, odnosno srijedu i po zakonu MUP je imao rok od 24 časa da izvrši inspekcijski nadzor za sve inicijative, odnosno najkasnije do četvrtka ujutru. Nakon toga, MUP je imao rok od najviše 48 časova da pripremi i dostavi sva rješenja o inspekcijskom nadzoru.

"U situaciji kada su obojici presjedničkih kandidata ugrožena prava iz izbornog procesa, jer MUP ne želi da u Zakonom propisanom roku i proceduri utvrdi nepravilnosti u biračkom spisku, čime se dovodi u pitanje i legitimitet samih izbora, smatramo da je obaveza da direktno odgovorni za to snose vrlo konkretne posledice - da se protiv njih pokrene postupak i da ostanu bez posla", navodi se u saopštenju.

MANS je pozvao Konjevića ili da hitno utvrdi ko su odgovorna lica u MUP-u zbog ovog propusta i da ih na adekvatan način sankcioniše i ukloni sa funkcija, ili da sam snosi odgovornost za kršenje Zakona o biračkim spiskovima.

"Ukoliko Konjević ovo ne učini, MANS će odmah nakon predsjedničkih izbora podnijeti inicijativu skupštinskom Odboru za antikorupciju, od kojeg ćemo tražiti da sasluša ministra unutrašnjih poslova, i da donese zaključke kojim će Vladu obavezati da Konjevića razriješi. Imajući u vidu da je MUP direktno prekršio prava oba predsjednička kandidata, vjerujemo da će se i oni sami pridružiti ovim našim zahtjevima Anti-korupcijskom odboru Skupštine", saopštili su iz MANS-a.

Galerija

Bonus video: