Vujanović: Predložiću Đukanoviću da preispita koaliciju sa SDP-om

Vujanović tvrdi da će podržati prijedlog da krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala ne zastarijevaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 19:40h

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović je kazao da će, nakon predsjedničkih izbora, predložiti stranačkom šefu Milu Đukanoviću da sa čelnicima Socijaldemokratske partije (SDP) razgovara o budućnosti vladajuće koalicije.

On je u emisiji “Načisto” na televiziji “Vijesti” kazao da je važno da njegova pobjeda na predsjedničkim izborima bude što ubjedljivija, navodeći da se upravo zbog toga SDP bori da apstinencijom umanji taj rezultat.

“Vjerujem da bi neko iz vrha DPS-a i SDP-a trebao da sjedne nakon izbora i popriča o budućnosti koalicije. Ja ću to predložiti predsjedniku DPS-a, a valjda će on to učiniti. Valjda će predsjednik DPS-a pozvati predsjednika SDP-a i reći mu: “Prođoše izbori a ti si rekao da će Filip izgubiti, a Filip dobio. Što bi?”, kazao je Vujanović.

Vujanović tvrdi da će podržati prijedlog da krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala ne zastarijevaju, navodeći da to neće biti pogubno za njegovu partiju.

Na pitanje zašto se sekretar Savjeta za odbranu, potpukovnik Zdravko Petrović, pominje kao osoba koja je učestvovala u formiranju sedmog bataljona, za koji je Vujanović ranije tvrdio da je za vrijeme NATO bombardovanja SRJ predstavljao prijetnju po teritorijalni integritet Crne Gore, kazao da je potpukovnik Petrović "tu informaciju tretirao kao dezinformaciju" i da on ne zna da se Petrović time bavio.

Vujanović je, kada mu je uručen dokument koji je dostavio Blagoje Grahovac, a na kojem se navodi da je Petrović bio u grupi za izbor kandidata za popunu sedmog bataljona, kazao da će "dati da se to provjeri".

Na pitanje da li će objaviti spisak saradnika DB-a koji su bili na platnom spisku italijanske mafije, Vujanović je kazao da je to najniži udarac i politička podmetačina koji mu je Lekić u kampanji uputio. “Nikada, nikada i apslolutno nikada mi italijanski ambasador Rikardo Sesa nije dostavio spisak. To je gnusno podmetanje. Kada sam to čuo bio sam šokiran i potrudio se da provjerim tu priču a vidjećete nakon izbora kako će Sesa odgovoriti”

Vujanović je odbacio navode da bi mu u slučaju pobjede to bio treći mandat, pojašnjavajući da je samo jednom bio predsjednik nezavisne Crne Gore. On tvrdi da je prvi mandat predsjednika započeo na izborima 2008. godine, jer je ta funkcija definisana ustavom nakon referenduma. Komentarišući navode Džavida Šabovića iz SDP-a da je Ustavni sud pod političkim uticajem, Vujanović je pojasnio da je odbacivanje odluka tog suda, osporavanje te institucije i Crne Gore kao ozbiljne i pravne države.

Vujanović je rekao da nikada sudjama nije rekao šta misli o nekom predlogu. “Zgrozila me je Šabovićeva izjava. Ko je partijski koncipirao taj sud? Nije Džavid Šabović lice koje arbirira časnosti jednog suda. Đe si bio do sad Džavide“.

Vujanović je ocjenio da Vrhovnog državnog tužioca treba birati dvotrećinskom većinom, ali da se mora naći sistem deblokade predlažući kao riješenje obaveznu podršku 54 poslanika. On je kazao da bi se time garantovala odsustvo primjede na rad tužioca, navodeći da bi se lako našao čovjek koji bi dobio dvotrećinsku podršku.

On je rekao da predsjednik ne vodi ekonomsku politiku Crne Gore, ali mu je uloga da promoviše njene resurse u inostranstvu. Kazao je i da je za stanovnike sjevera bitnija izgradnja aerodroma u Beranama nego auto-put od Podgorice do Mateševa. Vujanović je rekao da je na strani Vladinog rješenja za KAP, navodeći da bi to značilo očuvanje fabrike. “Ovo što predlaže grupa eksperata bez dovoljno znanja da se stečaj uvede, je direktno gašenje KAP-a“.

Vujanović je u intervjuu evocirao uspomene na prvi susret sa Đukanovićem, u martu 1993. navodeći, da uoči susreta cijelu noć nije spavao. On je kazao da je pretpostavio da će mu premijer kao predsjedniku advokatske komore ponuditi da bude ministar pravde.

“Milo je čovjek koji zna da ubijedi čovjeka... na kraju svega mi kaže da je problem manja zarada. Ja mu kažem da je problem što neću imati slobodu i što ću imati šefa. On mi kaže: Ti ćeš imati slobodu i ja ti nikada što ugrožava tvoju slobodu neću tražiti. Vjerujte 20 godina tako funkcionišemo”, kazao je Vujanović.

Galerija

Bonus video: