U Beranama otvorena Ljetnja škola za mlade diplomate

Otvaranjem škole zvanično počela i tradicionalna manifestacija Kulturno ljeto
107 pregleda 1 komentar(a)
Ljetnja škola za mlade diplomate, Foto: Tufik Softić
Ljetnja škola za mlade diplomate, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 02.07.2018. 11:35h

U Beranama je otvorena tradicionalana, jedanaesta po redu Ljetnja škola za mlade diplomate.

Otvarajući školu u Kući utemeljivača crnogorske diplomatije vojvode Gavra Vukovića, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Srđan Darmanović je rekao da će mlade diplomate iz različitih krajeva svijeta imati priliku da unaprijeđuju svoja znanja i razmijene mišljenja o ulozi i značaju diplomatije u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela ekonomske, političke i bezbjedonosne saradnje na međunarodnom planu.

"Takođe, želim da posebno zahvalim kolegi Peteru Sijartu, ministru vanjskih poslova i trgovine Mađarske, što je danas ovdje sa nama i što će, u okviru programa škole, sa Vama podijeliti svoje iskustvo i poglede na temu koja Vas je, ove godine, okupila u Crnoj Gori", kazao je Darmanović.

On se zahvalio Fioni Mekluni, stalnoj predstavnici kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori, kao i predsjedniku Opštine Berane Dragoslavu Šćekiću.

"Ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković je, zahvaljujući zajedničkom radu i posvećenosti svih nas, postala već prepoznatljiv forum za razmjenu znanja, iskustava i mišljenja o savremenim međunarodnim odnosima i diplomatiji, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj diplomata iz cijelog svijeta", rekao je ministar vanjskih poslova.

On je podsjetio na činjenicu da je školu od 2088. godine do sada uspješno pohađalo 500 polaznika iz 65 država.

"Dozvolite da ukažem i na još jedan važan segment današnjeg okupljanja ovdje u Beranama. Ove godine navršava se 90 godina od smrti Gavra Vukovića, čije ime nosi naša škola za mlade diplomate a koji predstavlja jedno od najznačajnijih imena crnogorske diplomatije u periodu njene nezavisnosti. Nakon zvaničnog priznanja naše države na Berlinskom kongresu 1879. godine, započela je nova epoha u državnom životu Crne Gore kada je po prvi put ustanovljeno Ministarstvo inostranih djela, na čijem čelu se, u periodu od 1899. godine do 1905. godine, nalazio upravo Gavro Vuković. U kući u kojoj se trenutno nalazimo, pisao je svoje memoare koji predstavljaju svjedočanstvo crnogorske spoljne politike sa kraja 19. i početka 20. vijeka, ali i vrijedan putokaz svima nama koji se danas bavimo ovim poslom", rekao je Darmanovic.

On je dodao da se Crna Gora obnavljanjem nezavisnosti 2006. godine, jasno opredijelila za svoj spoljnopolitički kurs – izgradnju društva zasnovanog na principima demokratije i pridruživanje evropskoj i evroatlantskoj porodici država.

"U skladu sa postavljenim prioritetima, predano smo i kontinuirano radili na nacionalnom i institucionalnom razvoju, istovremeno predstavljajući svoju državu, kako na regionalnom tako i na međunarodnom planu, kao pouzdanog partnera, koji u skladu sa svojim kapacitetima doprinosi očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti i punom poštovanju ljudskih prava. Danas to činimo kao punopravna članica NATO-a i predvodnik u procesu evropske integracije", dodao Darmanović.

On je istakao da ga posebno raduje što su i ove godine, pored zemalja regiona prisutni i predstavnici geografski dalekih, ali prijateljski bliskih država, ne samo iz Evrope, već i Južne Amerike, Azije i Afrike.

"Na kraju, zadovoljstvo mi je da u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova otvorim 11. ljetnju školu za mlade diplomate. Želim Vam uspješan rad i ugodan boravak u Crnoj Gori, kojoj će se, nadam se, neki od Vas vratiti obavljajući svoju diplomatsku misiju", zaključio je Darmanovic.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šcekić je kazao da nezaobilazno ime svoje epohe, vojvode Gavra i u današnjem vremenu predstavlja podstrek ali i izazov da polaznici ove škole sa onim istim žarom, znanjem i ljubavlju pronose ime ugled i slavu svoje države.

Mlade diplomate je pozdravila i predstavnica, odnosno stalna koordinatorka sistema UN i predstavnica INDP za Crnu Goru Fiona Mekluni.

Jedanaesta ljetnja škola za mlade diplomate trajaće nekoliko narednih dana.

Otvaranjem ove škole u Beranama je zvanično počela i tradicionalna manifestacija Kulturno ljeto.

Bonus video: