MANS: Birački spiskovi i dalje puni dvojnika

Iz NVO su najavili da će već početkom sljedeće nedjelje pripremiti inicijative za sve sumnjive slučajeve i dostaviti ih predsjedničkim kandidatima
84 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2013. 20:28h

Većina opština je između parlamentarnih i predsjedničkih izbora izbrisala dio birača koji se isto zovu i rođeni su istog ili sličnog datuma, čime su potvrđeni raniji navodi da se u biračkim spiskovima nalaze fantomski glasači, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te NVO su juče objavili nove primjere birača koji su na oktobarskim izborima imali dvojnika u biračkom spisku, a koji su izbrisani uoči glasanja za predsjednika države.

Tako se navodi primjer Jusufa Tuza iz Rožaja koji je imao dvojnika na biračkom mjestu “Lijeva obala Ibra V”, a koji je izbrisan nakon što je MANS ukazao da postoji sumnja da jedan Jusuf ne postoji.

U biračkom spisku u Rožajama naknadno su izbrisani dvojnici Tafila Kalača, kao i Safete Muković koja je imala dvojnicu sa identičnim datumom rođenja i adresom. U toj NVO su naveli i slučajeve Semke Košute, Nemke Bibić i Gine Radenović, čije su dvojnice naknadno izbrisane.

U MANS-u navode da su brojne neregularnosti otkrivene i u biračkim spiskovima u Podgorici, navodeći da su nadležni u toj opštini upisivali i brisali dvojnike između izbora. Tako je, između ostalih, nakon parlamentarnih izbora iz biračkog spiska izbrisan dvojnik Petra Šanovića, kao i Tijane Šćekić rođene u Beranama sa adresom u Podgorici.

“Na lokalnim izborima je izbrisana jedna Tijana - osoba sa tim matičnim brojem više ne postoji u biračkom spisku, pa nije moguće da je, na primjer, riječ samo o promjeni prezimena zbog sklapanja braka. Identičan je i primjer dvije Adele Sijarić, od kojih je jedna izbrisana”, navode u MANS-u.

U toj NVO navode i primjer Elme Hadrović i Alme Skenderović iz Berana, koje su do predsjedničkih izbora imale dvojnice u biračkom spisku. Slično se desilo i sa dvojnicama Sanije Rastoder i Amera Zujovića.

Dvojnika je bilo i u biračkom spisku u Kolašinu gdje su, između ostalog, bila dva Mladena Minića, kao i u Plavu gdje je uoči predsjedničkih izbora izbrisana dvojnica Amande Mrkulić.

“Brisana je i jedna od dvije Stanije Radojević, rođene u razmaku od tačno deset dana u Mojkovcu, koje žive na istoj adresi. Brisana je i jedna od dvije Jelene Medojević rođene sa nekoliko dana razlike u Mojkovcu”, tvrde u MANS-u.

Navode i primjer Savete Radonjić iz Bijelog Polja, i Behije Velića iz Ulcinja, čije su dvojnice izbrisani između izbora.

“Mi smo zadovoljni što smo javnim ukazivanjem na konkretne problem doveli do toga da iz biračkog spiska bude izbrisan bar dio duplikata. Pohvalno je to što su počeli da brišu nepostojeće birače, ali je vrlo loše što i dalje ima mnogo duplikata, dok nadležne institucije, uprkos očiglednim dokazima, negiraju da ima nepravilnosti”, navode u MANS-u.

U toj NVO su najavili da će već početkom sljedeće nedjelje pripremiti inicijative za sve sumnjive slučajeve i dostaviti ih predsjedničkim kandidatima, kako bi tražili da nepravilnosti budu utvrđene i birači fantomi izbrisani iz spiskova.

Galerija

Bonus video: