TV duel Vujanovića i Lekića 2. aprila

To će biti jedino sučeljavanje predsjedničkih kandidata, nakon što je Vujanović odbio duel sa Lekićem na Televiziji Vijesti
111 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 10:23h

Televizijski duel predsjedničkih kandidata Filipa Vujanovića i Miodraga Lekića zakazan je za 2. april na Javnom servisu, saznaju “Vijesti”.

To će biti jedino sučeljavanje predsjedničkih kandidata, nakon što je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) odbio duel sa Lekićem na Televiziji Vijesti. Vujanovićev štab obavijestio je glavnog i odgovornog urednika TV Vijesti Vladana Mićunovića da nijesu zainteresovani za sučeljavanje na toj privatnoj televiziji, navodeći da je dovoljan jedan duel na nacionalnom javnom servisu.

"Ponudu Javnog servisa za organizovanje televizijskog duela, upućenu na samom početku kampanje, Vujanović je prihvatio a razlog je bio i ostao sasvim jasan - riječ je o servisu svih građana", navode u izbornom štabu Vujanovića, navodeći da smatraju nepotrebnim organizovanje sučeljavanja na bilo kom privatnom mediju.

"Smatramo da je jedan televizijski duel organizovan u javnom servisu sa nacionalnom pokrivenošću sasvim dovoljan, jer naš kandidat nema potrebu za eventualnim ispravkama jednom izrečenih stavova".

Iz Lekićevog štaba su od uredništva Televizije Vijesti u dva navrata tražili organizovanje televizijskog duela, pojašnjavajući da bi im sučeljavanje predsjedničkih kandidata na toj televiziji odgovaralo zbog, kako su naveli, povjerenja koje u nju imaju građani.

Konstatujući da je Vujanović već odbio duel na podgoričkoj televiziji, oni su predlažili Mićunoviću da ponovo predloži gostovanje u zajedničkoj emisiji.

Uredništvo podgoričke televizije prethodno se složilo sa štabovima oba kandidata da odvojeno učestvuju u emisiji "Načisto" gdje bi predstavili svoje izborne platforme.

Nakon zahtjeva Lekićevog štaba, predloženo je organizovanje i treće emisije "Načisto" u kojoj bi učestvovala oba kandidata ali su iz Vujanovićevog štaba odbili i taj zahtjev.

Prema Pravilniku za praćenje predsjedničkih izbora, koji je početkom februara usvojio Savjet TVCG, Javni servis se obavezao da organizuje bar jednu televizijsku debatu predsjedničkih kanidata.

Prema članu 12 tog pravilnika sučeljavanja moraju biti emitovana na prvom programu TVCG, a potencijalne teme se dogovoraju sa izbornim štabovima.

Kako se navodi u pravilniku broj debata određuje urednički tim RTCG u dogovoru sa izbornim štabovima kandidata za predsjednika Crne Gore. Urednički tim utvrđuje i dužinu trajanja specijalnih emisija.

U dokumentu koji je usvojio Savjet, TVCG se obavezala da, u slučaju održavanja drugog kruga izbora, za sučeljavanje kandidata obezbijedi po jednu televizijsku i radio emisiju.

Galerija

Bonus video: