Milić u Briselu razgovarao sa Nikolaj

Predsjednik SNP-a sastaće se i i Štefanom Fileom, Stefanom Saninijem i Eduardom Kukanom
3 komentar(a)
Milić, Nikolaj, Foto: SPN
Milić, Nikolaj, Foto: SPN
Ažurirano: 27.03.2013. 12:42h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, u okviru svoje dvodnevne službene posjete Briselu, razgovarao je sa Renatom Nikolaj, šeficom Jedinice za međuresorne i međunarodne odnose Generalnog direktorata za pravdu.

"Tokom razgovora zajednički je ocijenjeno da je najvažniji zadatak Crne Gore u oblasti vladavine prava izgradnja nezavisnog pravosuđa i ulaganje u novu generaciju nosilaca pravosudne funkcije, u čemu će imati podršku Evropske komisije", navodi se u saopštenju SNP-a.

Govoreći o reformi pravosuđa u kontekstu evropskih integracija, Milić je istakao, da je Crna Gora započela značajne reforme, ali je takođe "nesporno da nas očekuje veliki posao na izgradnji nezavisnog i pouzdanog pravosuđa, što za pretpostavku ima promjenu svijesti, odnosno mentaliteta političara, kao i jačanje njihove volje za promjenama".

Milić je, kako se navodi, naglasio da je krajnji cilj – funkcionisanje sistema u kojem će se svaki građanin osjećati sigurno.

"Nikolaj je naglasila da ne postoji jedinstveni obrazac za pravosudne sisteme u Evropskoj uniji, već da je riječ o različitosti modela, ali da postoji saglasnost oko minimuma principa na kojima funkcioniše evropski prostor pravde. Milić i Nikolaj razmijenili su poglede na otvorena pitanja iz oblasti reforme pravosuđa, odnosno aktivnosti u poglavljima 23 i 24", navodi se u saopštenju.

Milić je predao i informaciju o slučaju "Andrijevica" i odlukama Upravnog suda po tom pitanju.

Tokom dana predsjednik SNP-a imaće susrete i sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom, direktorom Generalnog Direktorata za proširenje Evropske unije Stefanom Saninijem.

Milić će se, kako se navodi, sastati i sa koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora između Skupštine Crne Gore i Evropske unije za stabilizaciju i pridruživanje Eduardom Kukanom.

Bonus video: