Vlast jača podjele da referendum propadne

Višednevni sukobi u Dinoši mogli bi značajno uticati na odluku o raspisivanju plebiscita za opštinu Tuzi, analitičari i opozicionari saglasni
50 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 14:14h

Višednevni sukobi u Dinoši mogli bi značajno uticati na odluku o raspisivanju referenduma, a težnju mještana da dobiju samostalnu opštinu Tuzi učiniti daljom nego ikad.

Lokalni incidenti idu u prilog samo Demokratskoj partiji socijalista (DPS) koja bi odvajanjem Tuzi izgubila značajan dio biračkog tijela, zahvaljujući kojem ostvaruje prevlast nad opozicijom u Podgorici.

To je mišljenje sagovornika “Vijesti” koji smatraju da dešavanja u Dinoši ne bi mogla dovesti u pitanje održavanje referenduma, ali bi njegov uspjeh.

“Mislim da je sve inscenirano. Ne mogu sa sigurnošću da kažem ko stoji iza svega toga, ali te večeri sam pitao ministra ko je naredio da se upotrijebi sila, on pojma nije imao. Da bude ministar tu, da ne zna šta se dešava i šta radi policija, nešto tu nije u redu baš. Zato mislimo da je sve inscenirano, a najvjerovatnije je da će se referendum održati”, kazao je predsjednik SO Tuzi Fadilj Kajošaj (DUA).

Ne želeći da navede imena onih koji režiraju podjele, sagovornik “Vijesti” je kazao da je njihova uloga da rezultati referenduma budu negativni: “Katolik će reći zašto bih ja glasao za opštinu kad je žele muslimani, a onda će musliman reći zašto da ja glasam za opštinu kad to žele katolici”.

U interesu Glavnog grada je, smatra on, da projekat samostalne opštine propadne, dok se ne uredi Zakon o teritorijalnoj organizaciji koji bi omogućio mještanima Malesije da mogu glasati u svojoj opštini, a da istovremeno imaju pravo da glasaju za Glavni grad.

“E, onda im to ne bi smetalo sigurno. A ovako se dovodi vlast u Podgorici u pitanju, jer je to pet, šest hiljada glasova, a to nije mala stvar”, kazao je on.

Njegovo mišljenje dijeli i analitičar Vaselj Camaj koji smatra da je jako biračko tijelo jedan od važnijih razloga zbog kojih se ova odluka odlaže.

“Njima je cilj da zadrže Tuzi. Čak je i Dinoša koji je bio njihov čovjek kazao da bi DPS bez Malesije i Zete sigurno izgubio u Podgorici”, kazao je Camaj i dodao da je čista demagogija to što vladajuća partija godinama obećava opštinu Albancima i naglašava da su joj manjine važne.

On tvrdi da je u višednevni sukob koji je počeo zabranom mještana Dinoše islamske vjeroispovijesti da katoličke porodice iz susjednih sela u crkvi na mjesnom groblju organizuju saučešće, prste umiješao DPS. “Oni su se uplašili rezultata anketa prema kojima mještani obje vjeroispovijesti podržavaju samostalnu opštinu Tuzi”, pojašnjava Camaj.

On smatra da takav politički interes vladajuće partije potvrđuje i izjava gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše koji je kazao da prepušta građanima da riješe sukob.

“Iz njegove izjave se vidjelo da je to izmišljeni nesporazum koji je prijetio da preraste u veliki sukob. Oni su to vrlo majstorski izveli. Ja znam da Albanci iako različitih vjera nijesu spremni do te mjere da se sukobljavaju”, pojašnjava Camaj.

I Kajošaj kaže da odsustvo funkcionera DPS-a, koji su ranije smirivali tenzije među manjinama, dovoljno govori. ”Vidjeli ste sami da Mugošine riječi govore o njemu samom. To da smo primitivci i da nema sa kim da razgovara govori samo o njemu. Za razliku od njega ovi 'primitivci' su makar časni i pošteni”.

Novinar Mustafa Canka smatra da vladajuća koalicija vlada na podjelama, ali da je istorija svjedok da takva politika uvijek završava slomom onih koji dijele i zavađaju.

“Znam pouzdano da su se sada preračunali, posebno Mugoša, i stoga su se, nakon prve neumjesne reakcije, naglo primirili”, dodaje Canka koji smatra da je “vrijeme radilo” protiv ideje o samostalnoj opštini, a da su za to najveće albanske partije i njihovi lideri koji su bili ili su dio vlasti.

Ipak za podjele u Malesiji, prema njegovom mišljenju, nije kriva samo vlast, već albanski političari i vjerske vođe.

“Svi su se tu debelo ogriješili, a računi tek stižu i stizaće na naplatu građanima Malesije i Tuzi. Proizvođenje mitomanske istorije, tradicionalne bajke o čojstvu i junaštvu, neznavene priče o prevjeravanju, nesuglasice između urbanih i ruralnih elemenata, švercerska ekonomija i logika, odaju tužnu sliku tog zapuštenog područja na početku 21. stoljeća, ali i Albanaca, kao nacionalne zajednice u Crnoj Gori”, kazao je Canka i dodao: ”Od mukotrpno građene pozicije politički zrelog manjinskog naroda, koja želi dobro i sebi i cijeloj zemlji, zbog malih i krupnih, ali svakako bijednih, ličnih interesa svojih nedoraslih političkih vođa, dospjeli smo u poziciju da nam se drugi smiju ili, u najboljem slučaju, iščuđavaju”.

DPS: Vlast nije kriva O

dbornik DPS-a u Gradskoj opštini Tuzi Halil Duković negirao je da vlast ima veze sa sukobima u Dinoši tvrdeći da je suviše rano govoriti o uticaju na održavanje referenduma.

“Vlast sa ovim nema ništa, a da li imaju neki pojedinci, to je druga stvar. Vjerujem da u ovoj državi postoje institucije koje će sve ovo da ispitaju, pa ćemo na kraju da vidimo do čeka je došlo”, kazao je Duković.

On je u izjavi za “Vijesti” kazao da bi svi zajedno prvo trebalo da porade na rješavaju sukoba u Dinoši. “Mi smo rekli da je referendum izvjestan. Ja mislim da ovo ne može da utiče, ali treba sačekati i vidjeti sve aspekte”, kazao je Duković pojašnjavajući da je ova vlast uspjela da sačuva mir kad to nije bilo lako i kada su prijetnje bile sa svih strana: ”Nema vlasti kojoj odgovara bilo kakva svađa među narodom, samo puste želje nekih, a vjerovatno da ti koji potenciraju tu priču, imaju udjela u svemu ovome što se dešava ovamo”.

Upitan je li neuobičajno to što se u smirivanje tenzija uključio gradonačelnik Podgorice, Duković nije htio da odgovori pojašnjavajući da je to pitanje za Mugošu. On je kazao i da njemu i njegovoj partiji nikada ne bi smetalo kada bi Gradsku opštinu vodila osoba druge vjere.

“Nikad nam to nije smetalo i nikad većini u Gradskoj opštini to nije smetalo”, kazao je Duković, koji iako je bio nosilac liste DPS-a nije dobio funkciju prvog čovjeka ove opštine, već je ona dodjeljena njegovom partijskom kolegi Franju Ljuljđuraju.

I predsjednik SO Tuzi smatra da vjera prvog čovjeka opštine nikome ne smeta. “I sada je predsjednik GO katolik, prije je njega bio musliman. Zašto bi to nekome smetalo? To nikada nikom nije smetalo, ništa to nije strašno. Bitno je da bude čovjek, da zna da radi posao, a koje je vjere, to nije važno”.

Galerija

Bonus video: