O aferi Snimak raspravljaće se i u Bundestagu

Navodi se da je cilj dvodnevne posjete Njemačkoj da se predstavnicima Bundestaga, vlade Njemačke i savjetnicima Kancelarke Angele Merkel prezentiraju svi aspekti afere "Snimak"
84 pregleda 81 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2013. 08:07h

Izvjestilac Bundestaga za Crnu Goru Ditmar Nitan iz Socijalističke partije (SPD), te poslanici Partije zelenih Mariluiz Bek i Katja Kojl, koji su i članovi Grupe za jugoistočnu Evropu u Bundestagu, prihvatili su inicijavu funkcionera DF Nebojše Medojevića da se o aferi Snimak raspravlja u njemačkom parlamentu i u Evropskom parlametu, saopšteno je juče iz Demokratskog fronta.

Navodi se da je Medojević, tokom posjete Njemačkoj, zamolio poslanike Bundestaga da otvore raspravu o političkoj blokadi crnogorskog tužilaštva koje ne može da izršava svoje obaveze u pregovorima sa EU.

“Poslanici Bundestaga su prihvatili inicijativu Medojevića i pozvali ga da u najkraćem roku dostavi "Position paper" (dokument o svojim stavovima) u kojem će se obrazložiti inicijativa da Bundestag raspravlja o ovoj aferi, kako bi u konsultacijama sa drugim poslaničkim klubovima došli do dogovora o načinu na koji će ova inicijativa dalje procesuirati prema Bundestagu i Evropskom parlamentu”, saopšteno je iz DF.

Navodi se da je cilj dvodnevne posjete Njemačkoj da se predstavnicima Bundestaga, vlade Njemačke i savjetnicima Kancelarke Angele Merkel prezentiraju svi aspekti afere "Snimak" koja je, kako se navodi, pokazala dokaze i osnovane sumnje da DPS organizovano zloupotrebljava institucije države, javna preduzeća, javne fondove, policiju, ANB i sredstva iz evropkih fondova radi protivzakonitog uticaja na birače da glasaju za vladajuću partiju.

“Afera Snimak je ukazala na osnovanu sumnju da režim masovno i sistematski zloupotrebljava resurse države i dovodi opoziciju u nerevanoparavna položaj u izborima. Postupanje DPS je grubo kršenje evropkih standarda i univerzalnih demokratskih principa, što je naišlo i na reakciju EK koja je pozvala sve nadležne institucije u Crnoj Gori da otvore hitnu istragu”, naveo je Medojević.

Iz DF je saopšteno da je on kazao da “i pored zvaničnog stava komesara Štefana Filea, posjete šefa pregovaračkih timova EU Dirka Langea, kao i jasnih zahtjeva koje su Ranki Čarapić prenijeli diplomatski predstavnici nekih zemalja članica EU, ona ne otvara istragu”.

“DF nema nikakvu dilemu da je Đukanović, lično ili preko ministra pravde (Duška Markovića) i predsjednika parlamenta (Ranka Krivokapića), blokirao istragu" istakao je Medojević.

Galerija

Bonus video: