Sjutra saslušanje Lukšića

Odbor je o saslušanju Lukšića odlučio na osnovu predloga poslanika Demokratskog fronta, Koče Pavlovića
4 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2013. 10:40h

Sjednica skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, na kojoj će se obaviti kontrolno saslušanje šefa diplomatije Igora Lukšića, u vezi trajnog rješenja granice na Prevlaci, biće održana sjutra.

Odbor je o saslušanju Lukšića odlučio na osnovu predloga poslanika Demokratskog fronta, Koče Pavlovića.

Pavlović smatra da Odbor mora saslušati Lukšića, jer je dužnost tog tijela i parlamenta da bude aktivni učesnik u procesu trajnog razgraničenja i definisanja džavne granice.

„Pregovaračke pozicije za pregovore o trajnom razgraničenju potrebno je definisati, i dijalog započeti, ukoliko za to postoje pretpostavke, prije nego Hrvatska i formalno postane punopravna članica Evropske unije, prije jula 2013“, rekao je Pavlović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je ranije saopšteno da je Lukšić “iskazao punu spremnost da se odazove pozivu za kontrolno saslušanje Odbora, uvažavajući značaj kontrolne uloge parlamenta u daljoj demokratizaciji društva i procesu evropskih integracija”.

Lukšić je u srijedu, odgavrajući na poslanička pitanja u parlamentu, najavio da će crnogorska Vlada formirati novu Komisiju za razgraničenje poluostrva Prevlaka, navodeći da očekuje da će zvanični Zagreb i Podgorica taj problem riješiti bilateralno, a ne međunarodnom arbitražom.

Bonus video: