Bio glavni akter: Đukanović se neće miješati u istragu privatizacije KAP-a

Đukanović je bio premijer kada je 2005. privatizovan KAP, ali i 2009. kada je potpisan ugovor o poravnanju i date finansijske garancije od 135 miliona
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 08:32h

Premijer Milo Đukanović istakao je da će se utvrditi krivična odgovornost pojedinaca zbog aktuelne situacije za Kombinatom aluminijuma (KAP), te da on neće blokirati rad nadležnih državnu organa po tom pitanju.

Tu poruku on je uputio juče iz Skupštine odgovarajući na pitanje kluba poslanika Demokratskog Fronta (DF) zašto sprečava nadležne da rade svoj posao u utvrđivanju odgovornosti pojedinaca iz vladajućih struktura koji su svojim kriminalnim postupcima doprinijeli da KAP uvuče u ambis ukupnu ekonomiju. Đukanović je bio predsjednik Vlada kada je 2005. privatizovan KAP ali i 2009. kada je potpisan ugovor o poravnanju i date finansijske garancije od 135 miliona eura na kredite koje je uzeo vlasnik, ruski CEAC.

„Ustanoviće se ko je odgovoran. Ne pada mi na pamet da bilo čiju aktivnost kao dio državnog organa blokiram“, naglasio je premijer.

Poslanik DF-a Andrija Mandić optužio je premijera da je zajedno sa svojom Vladom i tajkunima koje su stvorili opljačkao KAP, što je počelo sa njegovim prvim mandatom prije prodaje fabrike.

„Onda ste ga prodali za mizerni iznos bez utvrđivanja dugova kojim ste ga opteretili i osam godine kasnije taj aranžman je proizveo nesagledive posledice po sve građane. DF želi da fabrika radi i da bude u državnom vlasništvu. Kad je privatizovan pričali ste da se prodaje zbog dugova od 220 miliona, a sada ga vraćamo u državno vlasništvo sa 300 miliona duga i još da platimo 51 milion eura. Nijeste realizovali zaključke i niko iz opozicije neće praviti dil sa vama, a da Vlada ostane homogena“, rekao je Mandić, dodajući da je država na ivici bankrota zbog KAP-a.

Premijer je ocijenio da država nije na ivici bankrota i da može bez problema da iznese teret da obezbijedi da KAP bude profitabilan.

„To je naše uvjerenje, a vaše je hoćete li tome dati podršku. Nije tačno da će se fabrika preuzeti sa dugom. Preuzima se bez duga i plaća se samo Rusima izlazak iz vlasništva i to na period od pet godina. Izmiriće se dug prema EPCG, realizovaće se socijalni program, zaključiti ugovor o isporuci energije i sve to za jedan euro“, kazao je Đukanović.

Optužbe Mandića da je opljačkao fabriku ocijenio je politički kvalifikovanim, te da se treba ostaviti istorije i usmjeriti na rešavanje problema jer KAP treba ekonomiji kao profitabilno preduzeće.

„Ocjena da je opljačkan uz pomoć tajkuna nije na mjestu. Kada je prodata fabrika akcije su bile 50 odsto više vrednovane u odnosu na nominalnu vrijednost i 15 puta više vrednovane nego što je bila njihova trenutna berzanska vrijednost. BNP Paribas banka procijenila je da je njegova vrijednost uoči privatizacije bila nula, da su mu dugovi veći od vrijednosti imovine. Uprkos svemu tome je prodat za 48,5 miliona eura uz 28 milona dolara koje je državi isplaćeno tokom 2006. godine” kazao je Đukanović.

Uz najkrupnije ekonomski problem KAP i sva ostala pitanja upućena premijeru bila su ekonomske prirode.

SNP je zanimalo koje je konkretne poteze Vlada realizovala u cilju unapređenja života svih građana i koliko je ostavki aktivirano u državnoj administraciji. Lider partije Srđan Milić je ocijenio problematičnim što se ne rješava problem energetsko-metalurškog reprolanca.

Aktueni predsjednik Crne Gore i kandidat DPS-a na aprilskim izborima Filip Vujanović pomilovao je tokom svoja dva mandata više zatvorenika nego svi predsjednici država regiona zajedno u posljednjih deset godina

Đukanović je odgovorio da su predložili riješenja za energetsko-metalurški kompleks i da je spreman da preuzme odgovornost.

“Ukoliko imate drugi koncept, nema problema. Preuzmite odgovornost i Vlada se neće gurati da nosi i taj dio odgovornosti. Što se tiče ostavki, preda mnom su još tri i po godine i one će se svakog dana preispitivati kako bi se dobila kvalitetnija administracija“, kazao je Đukanović.

Poslanike okupljene u klubu albanskih partija i Liberalne partije, kao i u SDP–u, zanimalo je dokle je Vlada stigla u preispitivanju politike privatizacionih ugovora i šta je analiza koja je rađena po tom pitanju pokazala. Premijer je ponovio da je Vlada raskinula ugovore sa investitorima hotel As u Petrovcu, Centra Igalo i hotela Planinka i Jezera na Žabljaku, da će sa nekim investitorima potpisati nove anekse ugovora...

„Cilj je da se ti resursi stave u funkciju razvoja. U dobrom dijelu kašnjenja kod nekih privatizacionih ugovora imali smo probleme na strani države tako da će se morati izmijeniti neki zakoni, a eliminisaće se i pojedinci iz administracije koji su doprinijeli neefikasnosti ugovora”, rekao je Đukanović.

Poslanik SDP–a Borislav Banović ocijenio je da ne treba tolerisati kašnjenja investitorima koji su se ponašali megalomanski i sticali luksuz, a nijesu plaćali poreze.

Kub DPS–a je interesovalo kojom dinamikom se realizuju aktivnosti u investicijama koje treba da pokrenu BDP (autoput, hidropoencijali, valorizacija turističkih resursa...). Premijer je ponovio da se intenzivno radi na važnim projektima za razvoj države, da će se uskoro znati partner za autoput, kao i da će ove godine početi izgradnja nekoliko malih hidrocentrala.

Koliko su fondovi uzeli provizije da upropaste firme

Pozitivnu je interesovalo kolika je vrijednost portfelja investicionih fondova i koliko su uzeli po osnovu provizija za vrijednu imovinu koju su dobili, kao i zašto se dozvolilo da se ista ta imovina „raskube“.

„Preskočite u odgovoru da Vlada nema nadležnosti, jer ste vi donosili zakonsku regulativu. Izbor Bar, Mješovito, Primorka, Staklenici, HTP Onogošt, samo su neka od preduzeća gdje bi mi trebao dan da objasnim kako su uništena”, rekao je poslanik Pozitivne Mladen Bojanić. Premijer mu je odgovorio da će mu pismeno dostaviti konkretne podatke o provizijama po godinama, te da se nada da će novi zakon unaprijediti tržište kapitala i riješiti probleme.

Nova komisija za Prevlaku

Šef diplomatije Igor Lukšić najavio je da će crnogorska Vlada na današnjoj sjednici formirati novu Komisiju za razgraničenje sa Hrvatskom na Prevlaci, ističući da očekuje da će Zagreb i Podgorica taj problem riješiti bilateralnim putem, bez međunarodne arbitraže.

On je, odgovarajući na poslaničko pitanje Emila Labudovića (DF), rekao da su pregovori sa Hrvatskom u razvojnoj fazi, nakon što je njihov početak okončan prihvatanjem protokola o privremenom režimu granice.

"Ne isključujem mogućnost arbitraže ako ne uspijemo da se dogovorimo bilateralnim sporazumom", kazao je Lukšić. Uvjeren da se formiranjem nove komisije proces vraća na početak, Labudović je rekao da je prethodna “deset godina nešto navodno radila”.“A sad se pravi nova za jedno od najvažnijih pitanja u Crnoj Gori. Činjenica da se 11 godina nakon privremenog režima granice, stvar vraća na početak je katastrofalna", kazao je Labudović.

Vujanović imao pomilovanja koliko svi predsjednici u regionu

Aktueni predsjednik Crne Gore i kandidat DPS-a na aprilskim izborima Filip Vujanović pomilovao je tokom svoja dva mandata više zatvorenika nego svi predsjednici država regiona zajedno u posljednjih deset godina.

To je juče saopštio funkcioner DF-a Koča Pavlović, koji je pitao ministra pravde Duška Markovića da li misli da se na takav način može voditi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. „Da li je ovako visoki broj pomilovanja podsticaj za korupciju i kriminal? Više je zatvorenika pomilovao Vujanović za dva mandata, nego svi predsjednici država regiona, a svaka je veća od Crne Gore. Hoćemo li imati nultu stopu kriminala, ako se pomiluju svi kriminalci“, pitao je Pavlović.

Odgovarajući mu kontrapitanjem da li misli da su svi ljudi na izdržavanju kazne kriminalci, Marković je saopštio da je resoru na čijem je čelu u 2012. dostavljeno 365 molbi za pomilovanje osuđenih lica. „Predsjednik je donio 145 pozitivnih odluka, postupak je obustavljen u 44 slučaja, a u 176 je donio negativne odluke. Statistički, to nije toliko negativno kako ste vi predstavili“, rekao je Marković, negirajući da pomilovanja podstiču kriminal i korupciju, već da se tako doprinosi izgradnji društva jednakih šansi za one koji su se ogriješili o zakon.

Pavlović je Markoviću odgovorio i da ne misli da su svi pomilovani zatvorenici kriminalci, pojašnjavajući da je siguran da „na izdržavanju kazne nijesu najveći kriminalci u ovoj državi koji su ili pobjegli ili su još na slobodi“. “To je bruka za Crnu Goru. Hoćete li vi vašeg predsjedničkog kandidata pitati zna li on da to nije normalno i da je pomilovao više nego predsjednici država regiona i hoće li prestati sa tim“, kazao je Pavlović.

U odbranu Vujanovića stao je Marković, koji je kazao da je kandidat DPS o svakom predlogu odlučio na osnovu mišljenja koje je on potpisao. „Ako postoji zloupotreba, onda moram ja odgovarati pa predsjednik“, pojasnio je Marković. On je rekao i da bi podnio ostavku ako bi to bilo podsticajno za otvaranje poglavlja 23 i 24, navodeći da proces integracija neće stati ako se do kraja godine ne otvore ta poglavlja. Marković je kazao i da predlog lidera BS-a Rafeta Husovića o izmjeni simbola nije stav Vlade, niti dio bilo kakvog sporazuma DPS-a i BS-a.

Čarapić neće odgovarati zbog nerasvijetljenih afera

Odgovarajući na pitanje Pavlovića hoće li pokrenuti ispitivanje odgovornosti vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić zbog nerasvijetljavanja afera u Crnoj Gori, Marković je rekao da je afera “Listing” bila politički motivisan, a afera “Snimak” konstruisana da bi se narušio ugled Crne Gore.

Marković je pozvao svakog u Crnoj Gori kome su bilo koja prava uskraćena zbog političke pripadnosti da obavijeste nadležne organe, navodeći da tužilaštvo intenzivno radi na slučaju političke korupcije u Nikšiću.

„Navedite mi jednu stvar koju je ona rasvijetila. Sa njom neće biti pomjeranja u slučaju KAP-a, “Listinga”, “Snimka” i Telekoma“, rekao je Pavlović.

Galerija

Bonus video: