Koštunica: Da li su Đukanoviću čiste ruke i savjest?

Đukanović je ranije na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade rekao da je Jovanovića ubio "onaj kome je najviše koristio dok je bio živ"
0 komentar(a)
Vojislav Koštunica, Foto: FoNet
Vojislav Koštunica, Foto: FoNet
Ažurirano: 20.03.2013. 08:09h

Predsjednik Demokratske stranke Srbije, bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije, Vojislav Koštunica ocijenio je kao monstruozne, mračne i podmukle optužbe crnogorskog premijera i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića da stoji iza ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, piše Dan.

Koštunica je u razgovoru za dnevni list Dan pitao Đukanovića da li su mu ruke čiste i savjest mirna po pitanju Duškovog ubistva.

Đukanović je ranije na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade rekao da je Jovanovića ubio "onaj kome je najviše koristio dok je bio živ".

"Taj čovjek, koji uzgred zna da zapali po neku ambasadu velike države u Beogradu, ima jednu gadnu naviku, a to je da kada zaključi da mu neko, ko mu vjerno služi dok je živ može bolje poslužiti kao mrtav onda ga učini mrtvim. On je bio poslodavac i Jovanovića i Miodraga Lekića, i to je bio onaj isti koji je nosio politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića“, naveo je Đukanović.

Koštunica, odgovarajući na optužbe, naglašava da je istina da nije imao priliku da poznaje ubijenog novinara Duška Jovanovića.

Prema riječima predsjednika DSS-a vrijeđati ubijenog novinara lažno tvrdeći da sam bio njegov poslodavac posebna je vrsta bezobzirnosti.

"Vjerujem da u Crnoj Gori ne postoji običaj da se klevetaju ubijeni ljudi, a posebno ne oni za koje ni do danas nije otkriveno ko ih je ubio“, kazao je Koštunica.

Sa druge strane, po njegovoj ocjeni, sam Đukanović je svojim rastrojenim nastupom otvorio pitanje šta ga toliko uznemiruje u slučaju ubistva novinara Jovanovića kada je spreman na ovaj besprimjeran način da izmišlja i podmeće.

"Kada sam već primoran da reagujem, onda javno saopštavam da su mi ruke uvijek bile čiste, a savjest potpuno mirna. Zato sa najdubljim osjećanjem gnušanja i prezira reagujem na Đukanovićeve optužbe. Pošto sam odgovorio Đukanoviću, sada je red i da ja njemu postavim bar jedno pitanje na koje bi on trebalo da javno odgovori. Da li su i njemu ruke čiste i da li mu je savjest mirna", naglasio je Koštunica u odgovoru Đukanoviću.

On je zaključio "nema potrebe da produbljujem ovo pitanje, jer Đukanović bi, ipak, trebalo da se sjeti da istina oslobađa".

Koštunica je rekao da se godinama nije ni najmanje obazirao na različite vrste optužbi koje su povremeno stizale od pojedinaca iz rukovodstva Crne Gore.

"Jednostavno, poslije proglašenja nezavisnosti Crne Gore smatrao sam da moje uvjerenje da je zajednička država najbolje rješenje treba da zadržim za sebe i da više nikakvog smisla nema javna polemika ili odgovori na optužbe koje su dolazile, prije svega, od Mila Đukanovića. Neistine i uvrede za kojima je posezao Đukanović bile su brojne, ali na njih nisam odgovarao smatrajući da je izlišan svaki odgovor na ove suviše očigledne i nepristojne ispade", naveo je Koštunica.

On je rekao da je pogrešno mislio da Đukanović, ipak, mora imati nešto u sebi od poznate crnogorske čestitosti i da mu ne može pasti na pamet takva vrsta podlosti "da ubijene ljude koristi da bi tokom izbora sačuvao vlast".

Bonus video: