Pozvali Front da objasni koga su prepoznali u priči o ubistvima Jovanovića i Đinđića

"Kada budu objasnili veze, angažmane i zadatke postaće jasno ko je kome poslodavac, ko bespogovorni izvršilac, ko je kakvu ulogu igrao..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 19:57h

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je predstavnike Demokratskog fronta (DF) da objasne koga, kako i zašto su prepoznali u priči o ubistvima Duška Jovanovića i Zorana Đinđića, paljenju stranih ambasada i pokušaju zaustavljanja evorpskog puta Crne Gore i Srbije.

Đukanović je u ponedjeljak kazao da je Jovanovića ubio onaj ko ga je najviše koristio dok je bio živ i da je on bio "poslodavac i Jovanovića i Lekića i onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića i onaj koji je svojom politikom onemogućavao Srbiji da stane na evropski put, i koji je svojim destrukcijama pred Briselom pokušavao Crnu Goru da omete na njenom evropskom putu".

"Kompletan Demoktartski front je za manje od 24 sata mobilisan da ustane u odbranu lika i djela čovjeka čije ime niko nije izgovorio prije njihovih reagovanja. Koga, kako i zašto su prepoznali u priči o ubistvima Duška Jovanovića i Zorana Đinđića, paljenju stranih ambasada i pokušaju zaustavljanja evorpskog puta dvije države, neka oni objasne", kaže se u saopštenju DPS-a.

Reagovala porodica: Đukanović da iznese činjenice o ubistvu Duška Jovanovića

"U tolikoj galami, zaboravili su samo jedan "detalj" – upravo oni su bili najbliži saradnici ovih koje su prepoznali i stali im u odbranu"

"Kada budu objasnili svoje veze, angažmane i zadatke iz tog vremena, postaće jasno ko je kome poslodavac, ko bespogovorni izvršilac, ko je kakvu ulogu igrao, kakve su planove imali, a ko su bile žrtve", kazali su iz DPS-a.

Oni smatraju da to što se zloupotrebom velikih tragedija i "larmanjem" o saslušanjima pokušavaju prikupiti jeftini dnevnopolitički poeni, ne mijenja ničiju ulogu niti umanjuje odgovornost u toj priči.

"U tolikoj galami, zaboravili su samo jedan "detalj" – upravo oni su bili najbliži saradnici ovih koje su prepoznali i stali im u odbranu", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Nova pozvala tužioca da sasluša Đukanovića

"Čudno je da se u zatvoru u Spužu nalazi čovjek koji izdržava kaznu za saučesništvo u ubistvu Jovanovića, a koji je u vremenu prije toga bio prepoznat kao podržavalac partijske politike DPS-a i Mila Đukanovića"

Đukanović je kazao da je Jovanovića ubio onaj ko ga je najviše koristio dok je bio živ i da je on bio "njegov i poslodavac Miodgraga Lekića i onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića i onaj koji je svojom politikom onemogućavao Srbiji da stane na evropski put".

Iz Nove su kazali da će opozicija na sjednici Odbora za bezbjednost tražiti da se raspravlja o toj temi, ali je, kako su naveli, najvažnija akcija nadležnih državnih organa.

"Čudno je da se u zatvoru u Spužu nalazi čovjek koji izdržava kaznu za saučesništvo u ubistvu Jovanovića, a koji je u vremenu prije toga bio prepoznat kao podržavalac partijske politike Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića. Čudno je da je on tamo, a da Đukanović tvrdi da iza toga zločina stoji neka druga adresa, izvan Crne Gore", poručili su iz Nove.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Oni su pozvali državnog tužioca da hitno sasluša Đukanovića, "koji će saopštiti sve informacije o surovoj likvidaciji Jovanovića".

Stavovi Đukanovića zahtjevaju posebnu sjednicu

Stavovi Đukanovića o nalogodavcu ubistva Jovanovića, zahtijevaju posebnu sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj bi predstavnici bezbjednosnih službi dostavili relevantne informacije o tim saznanjima, smatra član tog tijela Nebojša Medojević.

Medojević je rekao da je "kao član Odbora bio iznenađen tvrdnjom Đukanovića da iza ubistva Jovanovića stoji Vojislav Koštunica".

"To, što se tiče nas iz Demokratskog fronta, zahtijeva posebnu sjednicu Odbora, gdje želimo da pozovemo specijalnog državnog tužioca za organizovani kriminal, šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova i od njih ćemo tražiti da saopšte sve informacije i činjenična saznanja na osnovu kojih je Đukanović iznio ovu tešku tvrdnju", rekao je Medojević.

Medojević smatra da to predstavlja jednu od veoma teških optužbi koje je neophodno provjeriti.

"Odavno mislimo da je to ubistvo politički motivisano i sad treba da vidimo ko je i na koji način organizovao, izvršio i koji su motivi bili za tu likvidaciju"

Medojević je kazao da imaju i posebnu moralnu i ljudsku obavezu, jer im je Jovanović bio prijatelj, kao i prema negovoj porodici, da sva saznanja koja eventualno postoje, provjere i istraže.

"Kako bi na osnovu toga zauzeli jasan politički stav, da vidimo da li je Đukanović ovu svoju tešku tvrdnju bazirao na činjenicama, ili je u politički život u Crnoj Gori počeo da uvodi neprihvatljive elemente jezika mržnje i nasilja", rekao je on.

Prema riječima Medojevića, mora se saznati puna istina o tome ko stoji iza ubistva Jovanovića.

"Odavno mislimo da je to ubistvo politički motivisano i sad treba da vidimo ko je i na koji način organizovao, izvršio i koji su motivi bili za tu likvidaciju. Nadam se da će nam službe bezbjednosti dostaviti sve relevantne informacije i tek onda kad dobijemo sve informacije, zauzećemo politički stav o ovoj teškoj optužbi premijera", zaključio je Medojević.

Galerija

Bonus video: