Đukanović: I Lekić zna ko je ubio Duška Jovanovića

“To je bio poslodavac i Duška Jovanovića i Miodraga Lekića, to je bio onaj isti koji je nosio politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića"
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 20:35h

Premijer Milo Đukanović je kazao da nije zadovoljan postignutim rezultatima i stanjem u oblasti vladavine prava, efikasnosti i ažurnosti pravosuđa i borbe protiv kriminala i korupcije, ali jeste time što Crna Gora ide u dobrom smjeru.

“Ne bismo mogli biti zadovoljni stanjem u bilo kojoj oblasti u društvu. Bez obzira što vrijedno radimo u interesu države nemam iluziju da smo postigli rezultate koji bi nam dali pravo na zadovoljstvo”, kazao je Đukanović odgovarajući na pitanje “Vijesti” zašto u posljednjih šest mjeseci nema vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala, što je nedavno konstatovao i potpredsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa njemačkom poslanikom Manuelom Saracinom.

Na konferenciji za novinare, u vili “Gorica”, okružen sa sedam državnih zastava, premijer je umjesto “povodom 100 dana Vlade” kazao “ povodom 100 godina Vlade”.

Nasmijao se svojoj omaški, a onda iznio ocjenu rada izvršne vlasti u protekla tri mjeseca.

“Borba protiv kriminala i korupcije ostaje kao ozbiljan izazov Crne Gore, ali zemlja ide u dobrom smjeru. Na svakom od ovih kolosjeka mi pravom korake u dobrom pravcu”.

Đukanović je kazao da su ekonomsko-socijalna pitanja na nivou njegovih očekivanja, ali i da su problemi u politici i bezbjednosti u istoj ravni.

“Veći od onog što su bile moje početne predstave početkom decembra. Zbog toga sam preduzeo određene promjene u sektoru bezbjednosti i nisam na tome stao”.

On je dodao da će sa pozicije predsjednika Vlade raditi veoma predano da sve karike u sektoru bezbjednosti osposobi tako da oni mogu da budu uredan servis državi

”Mislim da postoji manjak autoriteta države, zato su se razmahali neki drugi koji na neki način preuzimaju ulogu države. Država mora da obavi svoj posao...to kad krene da radi biće mnogima neprijatno i žaliće što su prozivali državu”,kazao je Đukanović.

On nije želio da odgovori da li je saglasan sa ocjenom šefa parlamenta Ranka Krivokapića da su odluke pravosudnih organa u posljednjih mjeseca korak unazad na evropskom putu Crne Gore.

“Ne, jer ne komentarišem odluke pravosudnih organa”, kazao je kratko Đukanović.

O probnom vozaču

Upitan da odgovori na pitanje Miodraga Lekića o tome ko je probni vozač koji je ubio Duška Jovanovića, Đukanović je kazao da bi (Lekić) to znao da je u vremenu referenduma bio u Crnoj Gori, a da nije morao da se bavi “onim važnim poslovima sređivanja penzionog staža u Rimu, što ga je onemogućilo da dođe i zaokruži Da”. “I uz tjeskobu koju imam kada govorim o tome, jer znam da na ovaj načim povređujem emocije jedne porodice, ali na bezobrazluk se mora odgovoriti vrlo direktno-Duška Jovanovića je ubio onaj ko ga je najviše koristio dok je bio živ”, rekao je Đukanović. Prema njegovim riječima, to je onaj koji je najviše koristio i Lekića u svim godinama njegovog ambasadorovanja, i da zato on zna o kome se radi.“Taj čovjek, koji uzgred, ponekad zna i da zapali poneku ambasadu velike države u Beogradu, ima jednu gadnu naviku-a to je da kada zaključi da neko ko mu vjerno služi dok je živ, ne može više poslužiti kao mrtav onda ga učini mrtvim”, poručio je Đukanović.Na pitanje da odgovori ko je konkretno probni vozač, Đukanović je kazao da je bio dovoljno jasan.“On je bio poslodavac i Jovanovića i Lekića i to je bio onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića i onaj koji je svojom politzikom onemogućavao Srbiji da stane na evropski put, i to je onaj koji je svojim destrukcijama pred Briselom pokušavao Crnu Goru da omete na njenom evropskom putu. On je finansirao Lekića i njegovo društvo da idu u Vašington da traže odlaganje referendum”, zaključio je Đukanović, jasno aludirajući na bivšeg srpskog predsjednika Vojislava Koštunicu.

Zadovoljan simbolima

Povodom ocjene predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, da monarhistička i jednovjerska obilježja u crnogorskom grbu nijesu primjerena građanskom i multivjerskom kakrakteru države i da ih treba ih mijenjati, Đukanović je rekao da je on simbolima zadovoljan."To su za mene vrlo prihvatljivi državni simboli i nemam nikakvu inicijativu za njihovu izmjenu. Naravno, ne dovodim u pitanje bilo čiju inicijativu", kazao je Đukanović.On je podsjetio da je tako komentarisao i inicijative koje su dolazile iz bloka prosrpskih subjekata u Crnoj Gori."Ustavom je propisano kako se može promijeniti neka ustavna norma, uključujući i ovu. Svako ima pravo da pokrene tu inicijativu i da provjeri utemeljenost svoje inicijative u crnogorskoj javnosti", poručio je Đukanović.

Tvrdi da predstavnici EU nisu dolazili zbog "Snimka"Na pitanje da li je spreman da se, ukoliko bude donijeta takva odluka, pojavi na kontrolnim saslušanjima ili pred Anketnim odborom, kao i ostali funkcioneri Demokratske partije socijalista koji su akteri afere Snimak, Đukanović je rekao da je "pokretanje snimka već viđen repertoar borbe političke konkurencije"."Izbori u Nikšiću i Andrijevici su prošli i njihovi građani su poslali odgovor akterima te hajke i šta misle o pokušaju podizanja njihovih izbornih šansi. Vjerujem da će takav odgovor dobiti i na predsjedničkim izborima", naveo je Đukanović.Prema njegovom mišljenju, opozicija pokušava da aferom ocrni Crnu Goru i njenu vlast.Kako je kazao, Crna Gora je u periodu kada je, zbog integracionog procesa pod pojačanim monitoringom Evropske unije (EU)."Ali nije tačno da su predstavnici EU dolazili ovdje zbog tog problema već su bili u redovnim misijama. Nijesam skriveno i iznenadno razgovarao sa ambasadorima, kao što se spekulisalo, već sam imao redovne razgovore", rekao je Đukanović.On je, kako je naveo, sa ambasadorima govorio i o aferi Snimak."Rekao sam i njima da je istina o tom pitanju pouzdana koliko i onaj njen dio u kojem se tvrdi da je preko Fonda rada zloupotrebljen evropski novac, iako dobro znamo da nijedan cent nije ušao Fond pa tako i nije mogao biti zloupotrebljen", rekao je Đukanović.

Kaže da nikad nije imao problema sa identitetomKomentarišući to što ga predsjednički kandidat Miodrag Lekić često pominje na svojim tribinama, Đukanović je kazao da prije svega mora da se bavi radom Vlade, a ne da upada u zamku. "Koju mi postavljaju razni Lekići, da im postanem stalni partner, da bi liječio njihove komplekse zbog promašenih života i biografija".On je rekao da Lekić ima problem sa vlastitim identitetom, i da pokušava da ga pobijedi na terenu kritike drugog. “U mom slučaju našao je pogrešnu osobu, jer nikad nijesam imao problem sa identitetom, on je veoma jasan. Nekom se ne dopada i to je legitimno, o tome razgovaramo ali nisam pokušao da pobjegnem ni od onog što sam radio i radim, ni od porodice, ni prijatelja, ni partije”, kazao je Đukanović.On je naveo da Lekić sebe predstavlja kao karijernog diplomatu, ideološki nesvrstanog.“On je to postao sa 45 godina, nakon što je bio direktor Centra za kulturu, ministar u raznim vladama, i to nije karijerni diplomata. Pokušava da se predstavi da je bio nezavisan i u odnosu na Srbiju i Crnu Goru, obavljajući dužnost ambasadora u Rimu, što govori da nije karijerni već nepismeni diplomata, jer dobro znamo da nema nezavisnih ambasadora”, ocijenio je Đukanović.On smatra da Lekić nije po definiciji mogao biti nezavisni diplomata, posebno ne Miloševićev (Slobodan).

"Kao kada bi se ja kandidovao da budem predsjednik velike Srbije”Đukanović je kazao da je, nakon razlaza u vrhu vlasti 1996. godine, kada su sve diplomate dobile poziv da se vrate u Crnu Goru zbog nelegitimnosti savezne vlade tadašnjeg premijere Momira Bulatovića, Lekić odlučio da ostane da služi Miloševićevom režimu a ne Crnoj Gori.On je podsjetio i da je Lekić 2001. godine, uz Vladetu Jankovića, bio jedan od prva dva ambasadora koje je Vojislav Koštunica odredio za svog predstavnika u Rimu.“I danas pokušava da proda maglu da su za njega jednako važni oni koji su glasali za i protiv Crne Gore. I ova Vlada i šef države služe svima u Crnoj Gori, to je neupitno, ali upitna je podvala koju Lekić nudi bježeći od svog identiteta, kad je danas poželio da bude na čelu države protiv koje je zdušno radio do prije šest godina”, rekao je Đukanović.On je ocijenio da je to nemoralno i da će to uvijek poručivati Lekiću.

“To je jednako nemoralno kao kada bi se ja kandidovao da budem predsjednik velike Srbije”, pojasnio je Đukanović.On je ponovio da je dobrovoljno išao u Italiju da da izjavu Tužilaštvu u Bariju i da sačuva svoju i čast Crne Gore.“Od koga da je branim-od Lekića, koji su blatili Crnu Goru za račun svojih srpskih finansijera. Radili su to da bi onemogućili Crnu Goru da uspije na putu nezavisnosti i ta satisfakcija je stigla. Nadam se da to znaju svi”, kazao je Đukanović.

I na sjednicama da paze što pričaju

Upitan da li je spreman da se, ukoliko bude donijeta takva odluka, pojavi na kontrolnim saslušanjima ili pred Anketnim odborom, kao i ostali funkcioneri DPS-a koji su akteri afere Snimak, Đukanović je rekao da će ta partija ispoštovati sve pravne procedure.

“Ako treba da se utvrđuje pravni aspekt i da se vratimo ispitivanju verbalnog delikta na internoj sjednici DPS-a, učestvovaćemo i u toj farsi. A ako treba da u Parlamentu kroz institute saslušanja razgovaramo o tome da li se na sjednicama DPS-a podstakla kakva nezakonitost u kasnijem postupanju nekog nadležnog državnog organa, naravno da ćemo u tome učestvovati”.

DPS, kazao je on, iz ove afere mora izvući nauk da i kada interno razgovaruju, “moraju se sačuvati svakog slobodnijeg iskaza jer se na njemu može izgraditi veoma efikasno čitava fabrika laži”.

Iako smatra da je Crna Gora zbog integracionog procesa pod pojačanim monitoringom Evropske unije (EU), Đukanović je kazao da nije tačno da su predstavnici EU dolazili ovdje zbog afere niti da je on skriveno razgovarao sa ambasadorima već su to bile redovne posjete.

“Rekao sam i njima da je istina o tom pitanju pouzdana koliko i onaj njen dio u kojem se tvrdi da je preko Fonda rada zloupotrebljen evropski novac, iako dobro znamo da nijedan cent evropskih sredstava nije ušao Fond, pa tako i nije mogao biti zloupotrebljen”.

Galerija

Bonus video: