Budva: Direktor škole broji podobne nastavnike

U spisku je Dašić naveo kako će na izborima glasati profesori i zaposleni u toj školskoj ustanovi
176 pregleda 70 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 08:09h

Uprkos predistražnim radnjama koje je pokrenuo kotorski tužilac, a budvanska policija saslušavala aktere, budvanski odbor SNP optužio je vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS) da je nastavila sa starom praksom da su direktori školskih ustanova, javnih i ostalih preduzeća u obavezi da sastavljaju spiskove o političkoj pripadnosti zaposlenih.

Takav spisak, koji je prema tvrdnjama SNP-a napravljen uoči aprilskih predsjedničkih izbora, sačinio je direktor Osnovne škole „Mirko Srzentić” u Petrovcu Slavko Dašić.

U spisku je Dašić naveo kako će na izborima glasati profesori i zaposleni u toj školskoj ustanovi.

Na spisku, koji je juče dostavljen medijima, kako su pojasnili u budvanskom SNP-u, prva kolona, ako je u njoj stavljen znak +, označava da će zaposleni glasati za kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, dok druga kolona označava da će glasati za nezavisnog kandidata Miodraga Lekića.

U spisku do kojeg je došao SNP postoji i kolona „razgovor“, što znači da sa tim zaposlenim direktor treba da obavi razgovor, dok posljednja kolona u spisku označava da zaposleni neće izlaziti na izbore.

Pozivajući nadležne da napokon započnu istragu povodom kršenja zakona, koja se ponavaljaju iz izbora u izbore, i vršenja pritisaka na političku orijentaciju građana, iz SNP-a su juče ponovili da je zakonom propisana višegodišnja kazna za tajno vođenje spiskova o političkom raspoloženju u preduzećima i ustanovama.

Podsjećamo, SNP je objelodanio uoči oktobraskih parlamentarnih izbora spisak u kojem su direktori javnih preduzeća i ustanova vršili procjenu političke orijentacije zaposlenih te vršili pritisak da glasaju za DPS.

Do sada su objavljeni spiskovi o političkoj pripadnosti zaposlenih u Domu zdravlja Budva, Srednjoj mješovitoj školi „Danilo Kiš“ , Javnoj ustanovi „Muzeji, galerije i biblioteka“, Pošti, Elektrodistribuciji, obje budvanske osnovne škole i u Hotelskoj grupi „Budvanska rivijera“, koje su, za potrebe DPS-a, sačinili direktori.

Direktor škole Dašić kazao je sinoć “Vijestima” da odbacuje navode SNP-a, negirajući postojanje bilo kakvih spiskova

Iako su iz DPS-a u više navrata demantovali postojanje spiskova, najnoviji transkripti, objavljeni sa sjednica DPS-a, kako su iz SNP naveli, potvrđuju da su ti spiskovi vjerodostojni, te da su svi direktori imali direktive da ih urade.

Policija je, inače, po nalogu tužioca, prije mjesec dana saslušala pet radnika Budvanske rivijere, te rukovodioce budvanskog DPS-a u okviru predistražnih radnji koje je pokrenuo osnovni tužilac, nakon što su još u oktobru osvanuli spiskovi, a MANS podnio tužbu.

Direktor škole Dašić kazao je sinoć “Vijestima” da odbacuje navode SNP-a, negirajući postojanje bilo kakvih spiskova koji govore o političkoj podobnosti zaposlenih u toj ustanovi.

Galerija

Bonus video: