Najlakše reći da je DPS pokrao izbore

Opozicija nije pokušala da objasni kako su i zašto nakon većinske podrške Nikšićana uspjeli da grad prepuste Đukanovićevoj koaliciji
73 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 01:58h

Ponovljeni lokalni izbori u Nikšiću su pokazali da opozicione partije nijesu sklone samokritici i da rijetko analiziraju izborne neuspjehe.

Prema mišljenju sagovornika “Vijesti” opozicionari najčešće slab rezultat pravdaju zloupotrebama vladajuće koalicije, i time sebe oslobađaju svake odgovornosti.

Nakon što je na ponovljenim izborima koalicija DPS-SDP preuzela vlast u Nikšiću, većina opozicionih partija tvrdila je da se to desilo zbog zloupotreba državnih resursa i izbornih mahinacija.

Opozicija pri tome nije pokušala da podrobnije objasni kako su i zašto nakon većinske podrške Nikšićana na oktobarskim izborima, uspjeli da grad pod Trebjesom prepuste Đukanovićevoj koaliciji.

Direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović smatra da se samokritičnost najviše očekivala od Pozitivne Crne Gore koja je na ponovljenim izborima osvojila duplo manje odborničkih mandata.

"Posebno je iznenađujuća bila njihova nespremnost da priznaju svoj izborni neuspjeh, suoče se sa njim i preuzmu konkretne korake da bi sanirali negativne posljedice", smatra Vujović.

On tvrdi da rukovodstvo najmlađe partije time podcjenjuje inteligenciju birača, navodeći da je teško obasniti “da je uspjeh kada u roku od nekoliko mjeseci na izborima dobijete 60 odsto mandata manje”: "Bilo je za očekivati da neko za to snosi odgovornost".

On smatra da je rano govoriti koliko će loš rezultat u Nikšiću uticati na rejting partije na državnom nivou, navodeći da je pred partijom pun parlamentarni mandat, sa puno prilika za konsolidaciju.

Nakon nikšićkog neuspjeha opozicije, smatra urednik Monitora Esad Kočan, procenti i osvojeni mandati trenutno su najmanje bitni.

Prema njegovom mišljenju opozicija mora da prihvati činjenicu da će vlast koristiti zaobilazne puteve na svakim izborima i da zbog toga povuče odlučne poteze.

“Moraju da nauče jednu lekciju da su dužni da ne priznaju pokradene izbore. Bitno je da Nikšić i opozicija u njemu ne smiju biti prepušten samom sebi. Mora postojati koordinirani rad čitave opozicije i čitavog društva jer problem pljačke u Nikšiću je problem čitave demokratske i alternativne Crne Gore”, pojašnjava Kočan.

Dan nakon nikšićkih izbora u štabu Demokratskog fronta (DF) se umjesto analize rezultata čulo negodovanje i optuživanja vladajuće partije zbog izbornih malverzacija. Optužbama su se kasnije pridružulia Pozitivna i Socijalistička narodna partija. Do tada je, u toku kampanje, samo SNP ukazivao na neregularnosti u biračkim spiskovima.

"SNP je vjerovatno jedina opoziciona partija koja sistemski sagledava izborni proces i eventualne nepravilnosti u njemu. Za razliku od drugih, ova partija je imala više uspješnih intervencija u kojima su otkrili nepravilnosti, dokazali, odnosno doveli do njihovog procesuiranja", pojašnjava Vujović uz podsjećanja da ova partija bila dio nekadašnjeg jedinstvenog DPS-a kojoj je zajedničko djelovanje veliki resurs.

Za razliku od stranke Srđana Milića, dodaje Vujović, ostale opozicione partije pitanje nepravilnosti češće koriste kao dio dekora u medijskim nastupima nego kao dio stvarne borbe da spriječe zloupotrebe, iako najveći dio njih nema resursa da sprovede kontrolu do kraja.

Vujović: Pitanje je može li Pozitivna izdržati novi udar

Komentarišući podršku opozicionih partija nezavisnom predsjedničkom kandidatu Miodragu Lekiću, Vujović smatra da je bilo za očekivati da ga Pozitivna podrži nakon okončanih lokalnih izbora u Nikšiću. "Odlaganje podrške prije okončanja izbora u Nikšiću bilo je osiguranje ove partije da neće biti napadnuta od strane DF zbog neuspjeha pregovora, što bi svakako vodilo značajnije lošijem izbornom rezultatu", pojašnjava on.

Ipak, odlaganjem podrške, dodaje Vujović, partija Darka Pajovića rizikuje da bude optužena od strane Fronta da pokušava da ruši kampanju Lekiću, što bi rezultiralo snažnim napadima na Pozitivnu, a pitanje je da li ona mogla izdržati teret tih udara.

Iako je Pozitivna na parlamentarnim i lokalnim izborima 14. oktobra bila prepoznata nova i drugačija, dokazujući svojim izbornim rezultatima da postoji značajan broj birača koji želi promjenu, Vujović smatra da nije dovoljno biti nov. "Potrebno je u kontinuitetu uvjeriti birače da imaju kvalitet te da imaju kapacitet da ponude alternativne politike", dodaje on.

„Snimak” stvorio dobru klimu za reakciju opozicije

Kočan smatra da je objavljivanje snimaka sa sjednica DPS-a, koji su potvrdili izborne zloupotrebe državnih resursa, stvorilo dobru klimu za reakciju opozicije i stvaranje prelazne tehničke vlade koja će imati zadatak da pripremi izbore.

“Ako su izbori u Nikšiću pokradeni, oni se ne mogu priznati, ako se ne priznaju izbori u Nikšiću, ne može se učestvovati u radu parlamenta”, kazao je Kočan koji smatra da je neophodno da opozicione partije naprave konsenzus i da ih u tome podrži civilni sektor.

“Treba napraviti čitavu mrežu vanparlamentarnog djelovanja opozicije na nacionalnom i lokalnim parlamentima”, kazao je on navodeći da je bitno vratiti energiju otpora kako bi ljudi vjerovali da je moguće pobijediti režim. “Opozicija mora da shvati da ubuduće mora da brani izborni rezultat ili da se bori da se stvori uslovi preko prelazne vlade za fer izbore. U suprotnom će trajno postati pokriće ove vlasti”.

Galerija

Bonus video: