SNP: Prilikom razgraničavanja sa Hrvatskom očuvati teritoriju i suverenitet

Za SNP je neprihvatljivo da se na bilo koji način sužava i dovodi u pitanje suverenitet Crne Gore
8 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 15:58h

Socijalistička narodna partija (SNP) zalaže se da se na principijalan i pravičan način zaštite državni interesi Crne Gore u pogledu očuvanja njenog teritorijanog integriteta i suvereniteta prilikom razgraničenja sa Hrvatskom na Prevlaci, kazao je poslanik te partije Vasilije Lalošević.

On je rekao da ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića treba ispitati na kontrolnom saslušanju na Odboru za međunarodne odnose i iseljenike.

„Treba analizirati izjave vladinih zvaničnika da u blizini Prevlake ima nafte i plina. Ako se utvrdi postojanje dovoljnih količina gasa i nafte za komercijalnu upotrenu i eksploataciju, da li bi će to zaoštriti ili usporiti razgovor o daljem razgraničenju“, rekao je Lalošević agenciji MINA.

Za SNP je, dodao je on, neprihvatljivo da se na bilo koji način sužava i dovodi u pitanje suverenitet Crne Gore.

„Takođe je neprihvatljivo da bilo ko iz vlasti ili političkih institucija vodi, potpisuje ili prihvata međunarodne obaveze odnosno da se bilo kakve odluke donose bez znanja Skupštine“, rekao je on.

Lalošević je dodao da stoji činjenica da su odnosi Crne Gore i Hrvatske dobri.

„Na kontrolnom saslušanju, Lukšiću treba postaviti pitanje kako funkcioniše mješovita komisija koja se bavi pitanjima graničnih prelaza i pograničnih režima“, rekao je on.

Lalošević je naveo da prethodnih deset godina nije bilo problema oko Prevlake.

„Koji je dalji put i šta će uraditi mješovita crnogorsko-hrvatska komisija odnostno povjereništvo u okviru koničnog rješavanjapitanja razgraničenja na Prevlaci? Da li će se ići na Međunarodni sud pravde u Hagu“, upitao je Lalošević.

On je podsjetio i na odluku Skupštine Crne Gore iz 21. oktobra 1992. godine da je Prevlaka sastavni dio Crne Gore.

Galerija

Bonus video: