Gigu: Otvaranje poglavlja 23 i 24 je pragmatičan pristup

Fabijus je kazao da Francuska pozdravlja dosadašnji napredak i način na koji su sprovedne reforme u Crnoj Gori
50 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.03.2013. 20:15h

Francuska pozdravlja dosadašnji napredak i način na koji su sprovedne reforme u Crnoj Gori u procesu evropskih integracija, poručio je francuski ministar vanjskih poslova Loran Fabijus u razgovoru sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, Lukšić je danas u Parizu razgovarao sa Fabijusom i sa predsjednikom Komisije za vanjske poslove u Nacionalnoj skupštini Francuske, Elizabet Gigu.

Fabijus je kazao da Francuska pozdravlja dosadašnji napredak i način na koji su sprovedne reforme u Crnoj Gori u procesu evropskih integracija.

„Uvjereni smo u vaš uspjeh u pregovračkom procesu i imamo puno povjerenje u Crnu Goru, puno toga je urađeno, predstoje vam izazovi i reforme koje treba sprovesti“, rekao je on.

Fabijus je istakao da Crna Gora i Francuska imaju odlične odnose, koje treba ojačati kroz konkretne projekte u oblasti ekonomije i kulture.

On je rekao da Francuska ostaje privrežna integraciji Crne Gore u NATO, i da pozdravlja njen dalji napredak u evroatlantskim strukturama, ističući važnost učešća Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijama.

Fabijus je istako i važnu ulogu Crne Gore u regionu, kao države koja je jedina u procesu pregovora sa Evropskom unijom (EU), i naglasio njen konstruktivan doprinos jačanju stabilnosti regiona i dobrosusjedskih odnosa.

I Gigu je ocijenila da je Crna Gora je na pravom putu u procesu EU integracija, kao i da je od obnavljanja nezavisnosti vidljiv napredak u sprovođenju reformi.

Ona smatra da jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta EU treba da ostane integracija zapadnog Balkana.

Gigu je kazala da EU ne treba da predstavlja obavezu, već da bude otvorena za sve države koje to žele i mogu.

Ona je ocijenila da je otvaranje pregovora poglavljima 23 i 24 pragamtičan pristup, imajući u vidu da će se na taj način najbolje iskoristiti pregovarački proces koji je zahtjevan i dug za navedene oblasti.

Lukšić je kazao da je podrška Francuske važna za Crnu Goru i njenu dalju integraciju u EU i NATO.

On je sagovornicima u Parizu ukazao na dostignuća Crne Gore u integracionim procesima i iskazao spremnost Crne Gore da nastavi sa sprovođenjem reformi i ispunjavanjem standarda.

„Spremni smo da se suočimo sa izazovima i ispunjavmo reforme, ali i istovremeno i svjesni da je mnogo obaveza preda nama u ovom dugotrajnom procesu“, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, činjenica da je Crna Gora jedina država koja vodi pregovore sa EU, kao i prva država koja testira novi pristup za poglavlja 23 i 24, važna je za dalji proces proširenja zapadnog Balkana.

„Takva vodeća pozicija nas obavezuje da u regionalnim okvirima pokretanjem zajedničkih inicijativa djelujemo i podstičemo i njihov dalji napredak“, kazao je Lukšić.

Bonus video: