Radulović i Mimica: Pitanje Prevlake riješiti uz obostranu saglasnost

Radulović se, kako je saopšteno iz Skupštine, tokom posjete Hrvatskoj, osim sa Mimicom sastao i sa potpredsjednikom Hravstkog sabora Dragicom Zgrebec
1 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Savo Prelević
Branko Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.03.2013. 17:06h

Pitanje Prevlake treba riješiti na kvalitetan način, uz obostranu saglasnost i valorizaciju svih potencijala tog regiona, ocijenili su potpredsjednici crnogorskog parlamenta i hrvatske Vlade, Branko Radulović i Neven Mimica.

Radulović se, kako je saopšteno iz Skupštine, tokom posjete Hrvatskoj, osim sa Mimicom sastao i sa potpredsjednikom Hravstkog sabora Dragicom Zgrebec i predstavnicima odbora za finansije i državni proračun i za evropske integracije.

U razgovoru sa Mimicom, Radulović je ocijenio da otvorena pitanja između Hrvatske i Crne Gore, posebno pitanje Prevlake, treba riješiti trajno, i definitivno u prvim fazama pristupa Evropskoj uniji (EU), a ne na kraju tog procesa.

„Mimica je podržao predlog Radulovića da pitanje Prevlake treba riješiti na kvalitetan način, uz obostranu saglasnost i valorizaciju svih potencijala tog regiona, bilo da su u pitanju nalazišta nafte i gasa, kao i turistički i morski potencijali“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, istakao da je proces evropskih integracija bio važan za Hrvatsku, koja će kao članica EU biti najglasniji zagovornik daljeg proširenja na regiju, posebno kada je u pitanju Crna Gora.

Tokom sastanaka u Hrvatskom saboru, Radulović je kazao da treba raditi na jačanju saradnje između parlamenata, posebno intenzivirati saradnju odbora, jer da bi se na taj način sva pitanja brže i kvalitetnije riješila na bilateralan način, bez učešća treće strane.

On je, kako se navodi, predložio i da se razmotri mogućnost produženja brze saobraćajnice koja prolazi kroz Konavle, zatim kroz priobalno područje zaobilaznicama oko primorskih gradova u Crnoj Gori, do granice s Albanijom.

„Predstavnici Hrvatskog sabora saglasili su se sa tom idejom, naglasivši da bi ta saobraćajnica trebalo da predstavlja i turistički interes sve tri zemlje“, kaže se u saopštenju.

Radulović je kazao da se Crna Gora trenutno bavi stvaranjem nove arhitekture u pogledu odnosa zakonodavne i izvršne vlasti u procesu pristupnih pregovora.

„Kao i mogućnosti uključivanja civilnog sektora u rad parlamenta, kako bi cijeli proces imao široki društveni konsenzus i odluke Skupštine Crne Gore imale ekonomsku i socijanu odgovornost, a ne samo političku“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: