Uljarević: Tokom istrage o aferi "Snimak" otvoriti dosije o izbornim manipulacijama

"Vjerujem da će do istrage doći, ali da će kroz njeno sprovođenje Demokratska partija socijalista pokušati da relativizuje sve dokaze"
6 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Daliborka Uljarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.03.2013. 16:46h

Tokom skupštinske istrage o aferi Snimak trebalo bi insistirati na otvaranju parlamentarnog dosijea o izbornim manipulacijama, smatra izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Šef Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije, Dirk Lange, poručio je u utorak da je aferu Snimak najbolje ispitati organizovanjem parlamentarne istrage i naveo da se nada da će do aprila već biti konkretnih rezultata.

“Vjerujem da će do istrage doći, ali da će kroz njeno sprovođenje Demokratska partija socijalista pokušati da relativizuje sve dokaze koji su se pojavili u aferi Snimak”, rekla je Uljarević agenciji MINA.

Prema njenim riječima, tokom istrage treba insistirati na pozicijama nadležnih institucija, a posebno Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije.

“Treba insistirati i na otvaranju parlamentarnog dosijea o izbornim manipulacijama, analizi primjene zakonskih riješenja iz korpusa izbornih zakona”, kazala je Uljarević.

Ona smatra da se mora sve uraditi kako bi se stvorili mehanizmi koji će efikasno reagovati na zloupotrebe državnih resursa, “kada i od koga se pojave, i sankcionisati počinioce istog, odnosno jasno individualizovati krivicu”.

“Upravo kad budemo imali prve koji će po ovom osnovu biti kažnjeni, to će biti znak da se razbija nezdravi sistem u kojem je partija ili bilo čiji individualni interes bio iznad slobode izbora i javnog interesa”, poručila je Uljarević.

Ona je navela da Brisel zna da Crna Gora ima još puno problema kada je vladavina prava u pitanju, “a jedan od njih je svakako i izborni proces koji ostaje prekriven sjenkom zloupotreba državnih resursa”

Kako je kazala, Lange nas podsjeća na potrebu izgradnje institucija sposobnih da budu garant vladavine prava i zaštite javnog interesa. “Odnosno upućuje nas moneovski pristup po kojem je održivost sistema upravo u snazi institucija”.

Prema riječima Uljarević, da bi crnogorsko društvo to i ostvarilo mora u kontinuitetu unaprijeđivati proces depolitizacije i profesionalizacije državnih institucija.

“Kako to još nije slučaj, a kako naši prijatelji u Evropskoj komisiji znaju da je i dalje visok nivo politizacije prisutan u postupanju državnih institucija, po logici stvari Lange predlaže da se kroz institut parlamentarne istrage doprinese dodatnom rasvjetljavanju prakse zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe i uspostave potrebne pretpostavke za dalje procesuiranje kroz nadležne organe”, dodaje ona.

Uljarević je ocijenila da je najbitnije da parlamentarna istraga treba da prepozna potrebu sistemskog djelovanja koje bi zaustavilo, a u najskorije vrijeme i u cjelosti spriječilo takve pojave.

Ona je navela da Brisel zna da Crna Gora ima još puno problema kada je vladavina prava u pitanju, “a jedan od njih je svakako i izborni proces koji ostaje prekriven sjenkom zloupotreba državnih resursa”.

“Jasno je da državne resurse može zloupotrebljavati samo onaj ko sa njima raspolaže. Mi se kao društvo nalazimo u procesu pregovora i preporuka koju je Lange dao, kao i rezultati koje će eventualna istraga o spornom pitanju dati, biće zasigurno jedan od uslova za otvaranje poglavlja 23 i 24”, rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, proces je težak, zahtjevan, “ali otvara nas prema problemima i gorkim pilulama koje će crnogorsko društvo približavati konačnom cilju, a to je vladavina prava u ovom slučaju”.

Bonus video: