Duel Lekić - Vujanović početkom aprila

Lekić je Vujanoviću već poručio da će ga “postidjeti na televizijskom duelu”, na šta je kandidat DPS-a kazao da ga je Lekićev poziv “gotovo oduzeo”
39 komentar(a)
Miodrag Lekić, Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2013. 08:38h

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) i opozicije Filipa Vujanovića i Miodraga Lekića biće organizovano početkom aprila na TVCG, saznaju “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti” predstavnici izbornih štabova Vujanovića i Lekića su se sa direktorkom TVCG Radojkom Rutović načelno dogovorili da se TV duel održi u posljednjoj nedjelji izborne kampanje.

Rutovićeva juče nije odgovarala na telefonske pozive i SMS novinara “Vijesti”.

“Namjera nam je da duel bude pred same izbore, kako bi imao efekta na izborni rezultat. Postoji mogućnost da prije toga duel bude organizovan i na jednoj privatnoj televiziji, ali to još nije potvrđeno”, kazao je sagovornik “Vijesti ” iz Lekićevog izbornog štaba.

Obaveza po Pravilniku

Prema Pravilniku za praćenje predsjedničkih izbora, koji je početkom februara usvojio Savjet TVCG, Javni servis se obavezao da organizuje bar jednu televizijsku debatu predsjedničkih kanidata.

Prema članu 12 tog pravilnika sučeljavanja moraju biti emitovana na prvom programu TVCG, a potencijalne teme se dogovoraju sa izbornim štabovima . Njihov termin određuje se nakon što Državna izborna komisija (DIK) 19. marta utvrdi konačnu listu predsjedničkih kandidata.

“Broj debata će odrediti urednički tim RTCG u dogovoru sa izbornim štabovima kandidata za predsjednika Crne Gore. Dužinu trajanja specijalnih emisija, utvrđuje urednički tim”, navodi se u pravilniku.

U dokumentu koji je usvojio Savjet, TVCG se obavezala da, u slučaju održavanja drugog kruga izbora, za sučeljavanje kandidata obezbijedi po jednu televizijsku i radio emisiju.

Đukanović nije htio na duel

Na promotivnom skupu u Nikšiću Lekić je Vujanoviću već poručio da će ga “postidjeti na televizijskom duelu”, na šta je kandidat DPS-a kazao da ga je Lekićev poziv “gotovo oduzeo” i najavio da će pred kamerama poraziti nezavisnog kandidata.

Lekić je tokom kampanje za parlamentarne izbore u nekoliko navrata pozivao lidera DPS-a Mila Đukanovića na televizijski duel, a TVCG tada nije pokazala interesovanje za takvu emisiju.

Iako ga je Lekić pozivao da na bilo kojoj televiziji razgovaraju o problemima kriminala i korupcije “pa čak i o bratu i sestri”, Đukanović je odbio sučeljavanje navodeći da je debatu o pitanjima o kojima bi sa njim želio da razgovara Lekić, obavio sa Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Koštunicom, za koje je rekao da su “Lekićevi mentori ”.

Na predsjedničkim izborima 2008. godine na TVCG održano je jedno sučeljavanje tada četiri predsjednička kandidata na kojem su, osim Vujanovića, učestvovali kandidati iz opozicije Andrija Mandić (SL), Srđan Milić (SNP) i Nebojša Medojević (PzP). Tokom dvočasovne emisije predsjednički kandidati su sučelili mišljenja o evropskim integracijama, kriminalu i korupciji i odnosu prema institucijama.

Bonus video: