Bilt: Fokusirajte se na organizovani kriminal

Lukšić se ipak složio sa Biltovom ocjenom da su rezultati zemalja Zapadnog Balkana mogli biti bolji
2 komentar(a)
Karl Bilt, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Karl Bilt, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.03.2013. 20:51h

U pristupnim pregovorima Crna Gora mora biti fokusirana na pitanje organizovanog kriminala i ekonomski razvoj, ocjenio je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt. On je tokom susreta sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem izjavio da nakon odluke o članstvu Hrvatske u EU ostale zemlje u regionu moraju da idu naprijed.

“Crna Gora je otpočela pristupne pregovore, foksirana je na poglavlja 23 i 24, i ulaže napore u tom pravcu. To mora da bude osnova svega ostalog - rada na nekim najvažnijim pitanjima, kao što su organizovani kriminal, ekonomski razvoj, svim tim pitanjima koja su važna za čitav region”, izjavio je, kako je saopšteno iz Lukšićevog ministarstva, švedski šef diplomatije.

Bilt je bio jedan od evropskih diplomata koji se protivio otvaranju pregovora Crne Gore sa EU, ukazujući da Crna Gora ima veći problem sa korupcijom i organizovanim kriminalom od ostalih zemalja u regionu, a na njegovu inicijativu u proces izrade izvještaja o skriningu uključena je i policijska agencija EU-Europol. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je takve konstatacije u intervjuu nedjeljniku “Vreme” nazvao neutemeljenim navodeći da Biltovi izvori informacija stuižu iz Beograda”.

Lukšić se ipak složio sa Biltovom ocjenom da su rezultati zemalja Zapadnog Balkana mogli biti bolji, navodeći da će se Crna Gora truditi da otvori što više poglavlja.

“Moramo da nastavimo sa reformama i da uložimo mnogo napora kako bi Zapadni Balkan uveli u EU”, kazao je on.

Lukšić se tokom posjete Švedskoj sasta i sa ministarkom za evropske poslove Brigitom Olson, kao i predstavnicima odbora za evropske poslove i odbora za vanjske poslove švedskog parlamenta.

Bonus video: