"Milo brate... imaš li kakvi posa' za mene, ja sam za DPS"

Bivši lider sindikalne organizacije Željezare Janko Vučinić kazao je da je sada jasno da je “za propast Željezare isključivi krivac premijer Đukanović”
87 pregleda 59 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 17:39h

Nakon što je dokumentovano kako vlast zapošljava, mladi sa Cetinja su odlučili da se rukometne utakmice obrate direktno šefu vladajuće stranke Milu Đukanoviću.

Oni su istakli transparent na kom je pisalo "Milo brate... imaš li kakvi posa' za mene, ja sam za DPS".

Vučinić: Đukanović isključivi krivac za propast Željezare

Bivši lider sindikalne organizacije Željezare Janko Vučinić, komentarišući najnovije snimke sa proširene sjednice Predsjedništva DPS-a, kazao je da je sada jasno da je “za propast Željezare isključivi krivac premijer Đukanović”.

On je rekao da njemu nije trebala fabrika u Nikšiću koja će da proizvodi čelik i od koje će da žive građani Nikšića, nego mu je “trebala fabrika koja će da proizvodi glasove i da nosi glasove za DPS”.

Vučinić je zaključio da je DPS, gledajući svih ovih dana sve što je objavljivano u vezi sa aferom “Snimak”, “fabrika zla”.

Prema prekjuče objavljenim snimcima, predsjednik DPS-a Milo Đukanović pozvao je uoči parlamentarnih izbora partijske aktiviste na akciju u nikšićkoj Željezari da bi se spriječilo dalje jačanje opozicije, konkretno sadašnjeg poslanika DF Vučinića. Iako nije naveden tačan datum sjednice, iz snimka se može zaključiti da je sjednica održana uoči avgustovskih odmora.

Na snimku koji je objavio “Dan” se može čuti kako poslanik DPS-a Radivoje-Lala Nikčević priznaje da je ta partija pomogla formiranje nove sindikalne organizacije u Željezari da bi “eliminisala” sindikat koji vodi Vučinić.

Nikčević je, kako se čuje na snimku, ustvrdio da u Željezari ima “oko 105 naših birača”, na koje se vrši strahovit pritisak.

“Tamo je ojačan Janko Vučinić sa njegovom ekipom. Dobrim socijalnim programom mi smo ostali na 300 ljudi u tom kolektivu. Pokušavamo sada da formiramo sindikat. Sve što smo uradili ovih dana smo uradili da pomognemo tim našim ljudima da taj sindikat Janka Vučinića eliminišemo”, kazao je Nikčević. Đukanović je kazao da je stanje u Željezari “posljedica izostanka naše političke akcije prije nekoliko godina”:” Slažem se sa upozorenjem da to sada jeste politička akcija, koja mora imati i dobro koordiniranu terapiju, uključujući i medijsku akciju”.

Uoči parlamentarnih izbora, mediji pod kontrolom režima pokrenuli su negativnu kampanju protiv Vučinića, u čemu je prednjačila “Pobjeda”.

Vučinić smatra da bi zbog onoga što se čuje na snimku toga trebalo da reaguje tužilaštvo, ali da, kako je kazao, sumnja da će pokrenuti bilo kakav postupak.

Vučinić je podsjetio da je dva puta bio istjerivan iz fabrike i da je očigledno da se DPS služi prljavim načinima da se obračuna ne samo sa političkim oponentima, već i sa predstavnicima civilnog sektora, sindikatima.

“Ovo što radi DPS ne vodi ničemu dobrom, jer praktično sve one koji ne klimaju glavom i ne podržavaju njihove postupke, osuđuje na eliminaciju, ali kad se već ovako radi na tim sastancima Glavnog odbora, onda možemo misliti šta se planira kad se oni sastanu u nekom užem krugu”, ocijenio je on.

DPS je juče saopštio da transkripti sa sjednica organa te stranke potvrđuju da je opozicija pokušala da zloupotrijebi Sindikat Željezare za svoje političke ciljeve, a da je cijena za to bilo poslanička funkcija za Vučinića. U saopštenju je predsjednik OO DPS Nikčević pozvao građane da kažu koje činjenice koje je iznio na snimku nijesu tačne.

Za ovo se ide u zatvor

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković ukazao je da se prema krivičnom zakonu za svako ometanje rada sindikalnih organizacija kažnjava do godinu zatvora ili novčanom kaznom.

U članu 182 Krivičnog zakonika u vezi sa sprečavanjem političkog, sindikalnog i drugog organizovanja i djelovanja se navodi da “ko svjesnim kršenjem zakona ili na drugi protivpravan način spriječi ili ometa političko, sindikalno ili drugo organizovanje ili djelovanje građana ili ... sindikalnih ili drugih organizacija, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

Keković je “Vijestima” kazao da nije iznenađen novim dokazima da Crna Gora nije demokratska država. On je predizborne akcije u Željezari nazvao tužnim.

„Pretpostavljam da te naše kolege sigurno nijesu svojom voljom prišle tom drugom sindikatu, već zbog raznih partijskih pritisaka, ili prijetnji da će ostati bez posla, a da će njihove porodice na neki način ispaštati.“ rekao je Keković.

Galerija

Bonus video: