SNS neće podržati nijednog kandidata na predsjedničkim izborima

Momčilo Vuksanović smatra da je to novi politički poraz Srba u Crnoj Gori
8 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2013. 12:12h

Srpski nacionalni savjet na predstojećim predsjedničkim izborima neće imati svog kandidata, rekao je predsjednik SNS, Momčilo Vuksanović, navodeći da nijednog kandidata neće podržati.

"Prijavljene predsjedničke kandidate ne prepoznajemo kao svoje pa zato i nemamo preporuku za koga glasati na izborima", naveo je Vuksanović na konferenciji za medije.

On smatra da je to novi politički poraz Srba u Crnoj Gori.

"Nakon konsultacija, SNS je odustao od inicijative da sa dijelom srpskih političkih partija i organizacija istakne kandidata na predsjedničkim izborima, koji bi predstavljao srpski narod", kazao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, zvanična vlast izbore dovodi do apsurda i neprihvatljivosti.

"Nasuprut tome, kontrolisana opozicija, kao i mnogo puta do sada pokazuje neodlučnost i strah od jasnog i pricipijelnog odgovora, dajući svojim učešćem legitimitet neregularnostima", poručio je Vuksanović.

Kako je najavio, SNS će nakon predsjedničkih izbora insistirati na objedinjavanju srpskih organizacija radi očuvanja srpskog nacionalnog identiteta i većeg političkog uticaja u Crnoj Gori.

Srbi, dodao je, neće moći da tokom kampanje ispričaju svoju priču o Kosovu, o Evropskoj uniji i NATO integracijama.

On je podsjetio da su se nedavno obratili najvišim državnim zvaničnicima ali, kako je rekao, ispostavilo se da su oni bliži crnogorskoj vlasti nego svom narodu.

"Naše obraćanje zvaničnicima Srbije i zahtjev da daju svoje mišljenje o inicijativi da Srbi imaju svog predsjedničkog kandidata ostalo je bez odgovora, ali ne i bez odjeka. I ćutanje predstavlja svojevrstan odgovor", kazao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, želja srpskih lidera da po svaku cijenu ostanu neprikosnoveni makar u svojim partijama, motivisala ih je da ponovo svojim sunarodnicima nametnu predsjedničkog kandidata, "kojeg ne dotiče nijedan srpski problem".

"Kako god da se desi, oni će ostati na istim pozicijama, bez odgovornosti za izborni rezultat, sa ponavljanjem optužbi o neregularnostima na koje sami pristaju, dok će nesuđeni predsjednik najvjerovatnije u skoroj budućnosti formirati svoj poslanički klub, kojim su ga glasajući za Demokratski front častili obespravljeni Srbi", zaključio je Vuksanović.

Bonus video: