Darmanović: Zbog Jokovića me nisu zvali iz Stejt departmenta

Izvor “Vijesti” iz diplomatskih krugova je rekao da “postoji mogućnost” da se Vladi saopšte i "formalni razlozi" zbog kojih se protive izboru Jokovića
53 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 10:27h

Vlada nije odlučivala o novom direktoru Uprave policije zbog stava diplomatskih predstavnika nekoliko NATO članica, posebno SAD, da bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladan Joković nije dobrodošao na tu funkciju zbog afere navodnog praćenja diplomata, ali i zbog toga što se njegovom izboru protivi dio uticajnih funkcionera Demokratske partije socijalista i kabineta Mila Đukanovića.

Joković, koji je do samo prije nekoliko dana slovio za sigurnog nasljednika Božidara Vuksanovića, je otišao sa mjesta šefa tajne policije zbog navodnog praćenja diplomata za vrijeme premijerskog manadata Igora Lukšića i afere "Listing" o navodnim telefonskim kontaktima bivšeg šefa diplomatije Milana Roćena i sadašnjeg potpredsjednika Vlade Lukšića sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem.

Joković slovi za kadar drugog potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Joković je podnio ostavku na mjesto šefa ANB-a u decembru 2011, tvrdeći da su u pitanju "lični razlozi", nakon čega je ubrzo izabran za direktora Uprave carina, gdje se i sada nalazi.

"Vijesti" su ranije objavile da je kandidatura Jokovića za direktora Uprave policije negativno primljena kod diplomatskih predstavnika nekoliko članica NATO, a posebno SAD, zbog afere navodnog praćenja diplomata.

U neformalnim razgovorima diplomate navode da su šokirane činjenicom da čovjek, koji je na zahtjev partnera iz NATO, otišao iz jedne od najosjetljivijih državnih agencija, bude najozbiljniji kandidat za šefa druge, gotovo jednako osjetljive službe.

Vladan Joković

Takva poruka je, kako su “Vijesti” već objavile, Vladi prenijeta neformalnim kanalima.

Izvor “Vijesti” iz diplomatskih krugova je rekao da “postoji mogućnost” da se Vladi saopšte i "formalni razlozi" zbog kojih se protive izboru Jokovića.

Na pitanje “Vijesti” da li je ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović pozvan u Stejt department na razgovor o izboru Jokovića za šefa policije, iz Lukšićevog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intergracija su odgovorili:

"Amabasador Crne Gore u SAD ima redovne kontakte na sve teme koje se tiču međusobnih odnosa".

U kasnijem telefonskom razgovoru, ambasadaor Darmanović je bio nešto eksplicitniji. On je rekao da "tim specifičnim povodom nije pozivan na razgovore u Vašingtonu".

Na pitanje da li je o imenovanju novog šefa policije razgovarao sa zvaničnicima Stejt departmenta, Darmanović je rekao.

"Ne. Nijesam imao nikakav sastanak, što ne znači da to ubuduće neće biti tema u nekom narednom susretu".

Joković za “Vijesti” nije želio da komentariše svoju kandidaturu.

Galerija

Bonus video: