SDP podnio žalbu na kandidaturu Vujanovića

Ustavni sud je dužan da odluku donese u roku od 48 časova od prijema žalbe
35 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2013. 12:07h

Šef poslaničkog kluba SDP-a Borislav Banović saopštio je da je 11 rukovodioca, poslanika i ministara te partije u svojstvu građana predalo žalbu Ustavnom sudu na rješnje Državne izborne komisije o predsjedničkoj kandidatuiri Filipa Vujanovića.

Banović podsjetio da je Vujanović već deset godina predsjednik u dva mandata i da on po Ustavu nema pravo da to bude i treći put.

"Nažalost, podnošenjem kandidature, a zatim i njenim prihvatanjem od DIK-a, grubo je ugrožena ustavna norma o broju mandata na koje ima pravo predsjednik države", kazao je Banović.

On je dodao da očekuje da Ustavni sud uvaži očigledne činjenice i snažnu pravnu argumentaciju koju su iznijeli brojni pravnici i stručnjaci u domaćoj i stranoj javnosti.

SDP će se žaliti Ustavnom sudu zbog kandidature Vujanovića >>>

Prema Zakonu o Ustavnom sudu Crne Gore, žalba mora sadržati razloge i dokaze o povredi prava u toku izbora, a Ustavni sud je dužan da odluku donese u roku od 48 časova od njenog prijema.

"Očekivan potez"

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović rekao je da je pokretanje žalbe SDP-a na kandidaturu Filipa Vujanovića očekivan potez.

Simović je kazao da su iz njegove stranke „uvjereni da je Vujanovićeva kandidatura u skladu sa Ustavom“

Međutim, on smatra da to neće ugroziti odnose u koaliciji.

Simović je kazao da su iz njegove stranke „uvjereni da je Vujanovićeva kandidatura u skladu sa Ustavom“.

"Nije prvi put da se sa našim koalicionim partnerima ne slažemo oko određnih stavova tako je i ovaj put. Mi smo uvjereni da je pred koalicijom davanje rješenja na ekonomsko – socijalna pitanja i siguran sam da ovo pitanje neće ugroziti koaliciju na državnom nivou", pojasnio je on.

Simović nije želio da komentariše eventualnu odluku Ustavnog suda na ovu žalbu ističući da vjeruje u kapacitet državnih insitucija.

Galerija

Bonus video: