SNS: Nikolić i Dačić da se odrede o srpskom predsjedničkom kandidatu u CG

"Jer se neće čuti kakav je odnos skoro polovine stanovnika, odnosno Srba, prema evropskim integracijama, NATO-u, Kosovu, SPC..."
57 pregleda 106 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 15:48h

Srpski nacionalni savjet (SNS) uputiće sjutra otvoreno pismo predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću, sa zahtjevom da se odrede da li Srbi na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori treba da imaju svog kandidata.

SNS, kako su podsjetili u saopštenju, insistira na inicijativi da srpski narod u Crnoj Gori ima svog predsjedničkog kandidata.

"Kao što je poznato sva trojica do sada prijavljenih kandidata za predsjednika su po nacionalnosti Crnogorci i njih nijedan problem srpskog naroda ne dotiče.

Predsjedničkom kampanjom bez učešća kandidata srpske nacionalnosti stekao bi se utisak da Srba u Crnoj Gori nema ili da su svi njihovi problemi riješeni", kazali su iz te partije.

Oni su podsjetili da prema podacima sa posljednjeg popisa u Crnoj Gori živi 30 odsto Srba, a da ih po pokazateljima pripadnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom jeziku ima 40 odsto.

Iz SNS su rekli da je odgovornost političkih stranaka koje pretežno glasa srpski narod ogromna, zbog neisticanja kandidature na izborima.

"Kao što je poznato sva trojica do sada prijavljenih kandidata za predsjednika su po nacionalnosti Crnogorci i njih nijedan problem srpskog naroda ne dotiče"

"Jer se neće čuti kakav je odnos skoro polovine stanovnika, odnosno Srba, prema evropskim integracijama, NATO-u, Kosovu, Srpskoj pravoslavnoj crvi, odnosu Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, nacionalnim simbolima, statusu i pravima Srba u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Zato će SNS, kako su najavili, sjutra uputiti otvoreno pismo najvišim institucijama Srbije - predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću.

"Sa zahtjevom da se jasno odrede da li je nacionalni interes Srba u Crnoj Gori, da u vremenu očigledne asimilacije kada je samo za osam godina nestalo više od 20 hiljada Srba, da imaju svog kandidata na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: