Krivokapić u Hrvatskoj: Međusobni odnosi država odlični

On je naglasio i da će iskustva Hrvatskog parlamenta biti dobar putokaz i Skupštini Crne Gore u pronalaženju odgovarajućeg modela za izazove koje proces pregovora nosi sa sobom
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2013. 19:30h

Vladavina prava najveći je odraz zrelosti društva a izazovi koje nose poglavlja 23 i 24 biće najzahtjevniji dio crnogorskih pregovora sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, u razgovoru sa najvišim hrvatskim državnim zvaničnicima.

Krivokapić, boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj, na poziv kolege Josipa Leka. On je, kako je saopšteno iz Kabineta, u toku dana imao susrete sa najvišim zvaničnicima te države.

Navodi se da je Krivokapić čestitao uspješan završetak pregovora i status punopravnog člana u EU, koji će Hrvatska steći prvog jula ove godine.

„Takav uspjeh Hrvatske podsticaj je za cijeli region a posebno za Crnu Goru koja je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja trenutano vodi pregovore sa Unijom“, rekao je Krivokapić.

On je naglasio i da će iskustva Hrvatskog parlamenta biti dobar putokaz i Skupštini Crne Gore u pronalaženju odgovarajućeg modela za izazove koje proces pregovora nosi sa sobom.

Dodaje se da je Krivokapić zahvalio Leku na pomoći koju je Hrvatska pružila Crnoj Gori i u dosadašnjem toku njenih EU integracija, „čime je pokazala da je iskren partner i prijatelj Crne Gore“.

Krivokapić se susreo i sa premijerom Hrvatske, Zoranom Milanovićem, sa kojim je razgovarao o ostvarenom nivou saradnje između Crne Gore i Hrvatske

Kako je saopšteno, posebno je bilo riječi o iskustvima koja je Hrvatska imala u sklopu svojih pregovora, prije svega u poglavljima 23 i 24.

Krivokapić je naglasio da je vladavina prava najveći iskaz zrelosti jednog društva zbog čega će izazovi koje nose ova dva poglavlja biti najzahtjevniji dio naših pregovora.

Sagovornici su ocijenili međusobne odnose izuzetno kvalitetnim i akcentovali da je neophodna dodatna saradnja u konkretnim oblastima prije svega u sferama ekonomije i turizma.

Navodi se da su Krivokapić i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović konststovali da su međusobni odnosi dvije države odlični, „kao i da istorijske veze te dvije zemlje mogu biti snažan vjetar u leđa budućim integracionim procesima Crne Goree.

„EU i NATO su ključni vanjskopolitički prioriteti Crne Gore i očekujemo da će Hrvatska kao i do sada biti pouzdan saveznik i partner koji će pomagati Crnoj Gori na njenom putu ka punopravnom članstvu“, rekao je Krivokapić.

Sagovornici su se usaglasili da su odnosi Crne Gore i Hrvatske uspješan primjer regionalne sradanje i poželjan model na kojem treba graditi buduće regionalno partnerstvo.

Krivokapić se susreo i sa članovima Odbora za evropske integracije Hrvatskog Sabora i tom prilikom razgovarao o obavezama sa kojima se suočavao ovaj odbor u dosadašnjem procesu evropskih integracija Hrvatske.

Navodi se da se Krivokapić susreo sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u Hrvatskoj sa kojima je razgovarao o aktivnostima njihovih udruženja i neophodnosti dodatnog jačanja veza između Crne Gore i njenih iseljenika.

Prevlaka ne ugrožava odnose

Hrvatska neće kočiti put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) zbog Prevlake, rekao je šef te države, Ivo Josipović nakon sastanka sa predsejednikom crnogorskog parlamenta, Rankom Krivokapićem.

"Prevlaka je granično pitanje koje ne može opterećivati odnose Hrvatske i Crne Gore. Pitanje granice ne opterećuje dnevnu politiku. Ona se polako rješavaju i rješavaće se«, kazao je Josipović, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

Kako je rekao, Hrvatska preferira dogovor o tom pitanju.

"Pitanje granice je osjetljivo a mi u Hrvatskoj preferiramo dogovor. Ukoliko dogovor nije moguć, postoje međunarodni mehanizmi poput arbitraže Međunarodnog suda pravde", naveo je Josipović.

Hrvatski Sabor je ranije donio odluku da Hrvatska, zbog bilateralnih pitanja neće kočiti napredak država regiona ka Uniji.

I Krivokapić smatra da pitanje Porevlake ne opterećuje odnose dvije države.

"Ubjeđen sam da će vlade, kroz našu mješovitu Komisiju naći dogovor za pravičnost i jedne i druge strane", kazao je Krivokapić

Krivokapić boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj i danas se sastao sa najvišim zvaničnicima te države koji su pohvalili uspjeh koji Crna Gora ostvaruje na evropskom putu i obećali konkretnu pomoć nakon što 1. jula uđu u EU.

Galerija

Bonus video: