Vujanović skoro izvjesno kandidat za predsjednika

Mogućnost da se Vujanović ponovo kandiduje izazvalo je polemiku u javnosti i negodovanje manjeg koalicionog partnera
92 pregleda 18 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2013. 08:19h

Glavni odbor DPS-a odlučiće danas ko će biti njihov kandidat za predsjedničke izbore, saznaju “Vijesti” u toj partiji.

Skoro izvjesno je da će DPS odlučiti da za predsjedničke izbore kandiduje aktuelnog predsjednika i potpredsjednika partije Filipa Vujanovića, koji je prethodnih dana imao najviše predloga opštinskih odbora, iako to nije presudni faktor za odluku DPS-a o predsjedničkom kandidatu.

Pored Vujanović, spekulisalo se i da bi u trku za šefa države u ime DPS-a mogao ući potpredsjednik partije Željko Šturanović, ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, kao i aktuelni šef diplomatije i potpredsjednik partije Igor Lukšić.

Mogućnost da se Vujanović ponovo kandiduje izazvalo je polemiku u javnosti i negodovanje manjeg koalicionog partnera jer Socijaldemokratska partija (SDP) tvrdi da on prema Ustavu nema pravo na treći mandat.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić nedavno je kazao da Vujanović nema političku podršku te partije i da bi bez njene podrške DPS i Vujanović izgubili na predsjedničkim izborima.

Krivokapić je nedavno kazao i da će u slučaju da DIK potvrdi Vujanovićevu kandidaturu podnijeti izbornu žalbu Ustavnom sudu. Komentarišući negodovanje koalicionog partnera SDP-a u vezi sa najavama da će predsjednički kandidat biti Vujanović, premijer Milo Đukanović je rekao da to nije prva razlika koju imaju.

“Znali smo da veoma politički kulturno i civilizovano podnosimo svoje razlike i da uvažavamo sprecifične potrebe svakog koalicionog partnera. Vjerujem da će DPS sa potrebnom senzibilnošću donijeti odluku o kandidovanju, uvijek vodeći računa da to mora biti onaj koji ima najviše šansi da pobjedi”, rekao je Đukanović.

Bonus video: