Nikolić ne dolazi zbog kampanje, iako će DPS-SDP to pokušati da iskoristi

Nikolić je posljednji put bio u zvaničnoj posjeti Podgorici pred predsjedničke izbore u Srbiji
19 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 08:19h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ne dolazi u Crnu Goru kako bi dao indirektnu podršku crnogorskom kolegi Filipu Vujanoviću, iako će vladajuća koalicija taj susret pokušati da iskoristi tokom predsjedničke kampanje.

To je mišljenje sagovornika “Vijesti” koji smatraju da će posjetom Crnoj Gori Nikolić potvrditi poboljšavanje odnosa Beograda i Podgorice.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović smatra da se Nikolićeva posjeta ne može povezivati s predsjedničkim izborima, već da se radi o državničkoj posjeti koja se mogla očekivati i ranije.

Na pitanje može li se Nikolićev dolazak tumačiti kao podrška Vujanoviću uoči izbora, Lalošević je kazao da on nije od onih koji se bave politikom, a vjeruju u teorije zavjera

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević očekuje od Nikolića da popravi komunikaciju sa vlastima u Crnoj Gori. Na pitanje može li se Nikolićev dolazak tumačiti kao podrška Vujanoviću uoči izbora, Lalošević je kazao da on nije od onih koji se bave politikom, a vjeruju u teorije zavjera.

"Pri tom sam veoma realan i znam da u svakoj posjeti bilo kog državnika postoji određena pozadina. Ja tu posjetu doživljam kao dobar pokušaj i vid uspješne saradnje”, kazao je Lalošević, dok je zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije (Nova) Goran Danilović istakao da je ovo bio posljednji momenat da se posjeta predsjednika Srbije ne poklopi s predsjedničkom kampanjom.

“Ne očekujem od Nikolića da se svrstava, jer je njegova politika do sada bila državnička. Ovo je pokušaj da se unaprijede odnosi, a ako bi neko iz DPS-a pokušao to da zloupotrijebi u predsjedničkoj kampanji, mislim da bi im bilo adekvatno odgovoreno”, kazao je Danilović.

Đukanović je juče novinarima kazao da od Nikolićeve posjete očekuje intenziviranje saradnje s Beogradom, koja ide putem oslobađanja od ozbiljnih naslaga nesporazuma koji su opterećivali odnose prethodnih decenija.

Za razliku od njega, lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić kazao je da nije upućen u posjetu srpskog predsjednika Crnoj Gori, navodeći da se vjerovatno neće sastati s Nikolićem.

Predsjednik Evropskog pokreta smatra da je, iako ima nacionalističku prošlost, Nikolić pokazao veliku volju za poboljšanje odnosa sa državama regiona.

“Možemo ići u dublju analizu kako su sad ti odnosi bolji sa partijom koja je po vrijednosnom sklopu više nacionalistička nego nego što je to trebalo da budu sa partijom koja je do skoro bila na vlasti. Očigledno da se u Srbiji dešava jedan dio fenomena koji se dešavao u Hrvatskoj, a to je da jedna konzervativna partija gradi principijelno bolje odnose sa zemljama u regionu i dio nacionalističkih okvira stavlja po strani”.

Osim sa Vujanovićem i Đukanovićem, Nikolić će se tokom posjete Podgorici sastati sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

Kako je govorio o Crnoj GoriNikolić je posljednji put bio u zvaničnoj posjeti Podgorici pred predsjedničke izbore u Srbiji, kada se kao kandidat Srpske napredne stranke (SNS) sastao s liderom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem, pokazujući time da će raditi na popravljanju odnosa dviju država.

To je pokazao već nakon inauguruacije poručujući da je za njega nezavisnost Crne Gore završena priča, iako je uoči referenduma 2006. godine tvrdio drugačije.

"Trudiću se, ako se zaista otcijepite, da ekonomske odnose dovedemo na nulu... Ako se zaista otcijepite, zamislite od čega ćete da živite jer će onda granica na Brodarevu i drugim mjestima zaista biti prava i biće je teško preći”, kazao je Nikolić koji je u to vrijeme bio zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS).

Galerija

Bonus video: