Pozitivna: Zaustaviti devastaciju dvorca Kralja Nikole

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za kulturu i umjetnost Pozitivne, Dvorac je još jedan u nizu objekata koji godinama propada
72 pregleda 14 komentar(a)
dvorac kralja Nikole, Foto: Ivan Petrušić
dvorac kralja Nikole, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.01.2013. 16:36h

Pozitivna Crna Gora pozvala je danas nadležne da hitno sprovedu aktivnosti kako bi se zaustavila devastacija Dvorca kralja Nikole u Nikšiću, i da na taj način pokažu istinski patriotizam, odnosno brigu za nacionalno blago.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za kulturu i umjetnost Pozitivne, Dvorac je još jedan u nizu objekata koji godinama propada.

„Ne služi nikome na čast, posebno onima koji su zaduženi za upravljajnje i održavanje Dvorca, da jedna od naljlepših građevina u Crnoj Gori doživljava takvu devastaciju, zahvaljujući ’modernizaciji’ društva koja gazi sve pred sobom i ne mari za vrijednosti na kojima je sagrađena ova država“, kaže se u saopštenju.

U Pozitivnoj smatraju da značajan dio kulturne baštine Crne Gore uništen, i da je očigledna nebriga nadležnih za kulturno nasljeđe.

Prema njihovim riječima, reforme koje „nove demokratije" treba da sprovedu u oblasti kulture tiču se, ne samo promjene institucionalnih okvira u kojima se odvijaju kulturne aktivnosti, već i promjene mentaliteta i pristupa sferi kulture.

„Gubitak kulture je sve samo ne bezopsan, kako ga odgovorni doživljavaju“, upozoravaju iz Pozitivne.

Kultura je, kako navode, ono za šta bi trebalo da se bori svaka vlada i politička opcija, uprkos finansijskim krizama.

„Ne dozvolimo da dominira kultura čiji način života dominira u društvu. U suprotnom, našoj djeci neće ostati ništa od onoga sto nam je ostavljeno na čuvanje, od naših očeva i djedova“, poručili su iz Pozitivne.

Bonus video: