Uljarević: Promjene u vrhu DPS-a tek kada vlast bude ugrožena

Ona je kazala da je Đukanović svojom političkom ličnošću iznio i posljednju kampanju za parlamentarne izbore
9 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2013. 13:14h

Premijer Milo Đukanović neprikosnovena je personifikacija Demokratske partije socijalista (DPS), i promjene u vrhu te partije mogu se očekivati tek kad im vršenje vlasti bude ugroženo, smatra izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.Ona je kazala da je Đukanović svojom političkom ličnošću iznio i posljednju kampanju za parlamentarne izbore, što ga, kako je kazala, čini teško zamjenjivim. „Iako je to donijelo dosta DPS-u, dugoročno ni za jednu partiju, pa ni za DPS nije dobar toliki stepen zavisnosti od lidera“, rekla je Uljarević agenciji MINA. Prema njenim riječima, crnogorske partije su generalno stranke liderskog tipa, „ili sa suprotne strane piramide posmatrano takozvane sljedbeničke partije.Tome, tvrdi Uljarević, doprinosi slaba demokratska tradicija i odsustvo klime tolerantnog političkog dijaloga i autoritarna politička kultura društva. „DPS je struktura koja zbog mantre „Đukanović bez alternative“ može da napravi probleme ne samo sebi, već crnogorskom društvu u cjelini. Mislim da će vremenom ljudi u DPS-u postajati svjesni ove opasnosti i tražiti nimalo lako rješenje koje se zove alternativni lider“, kazala je ona.

Lukšiću fali moćUpitana da li u DPS-u ima potencijala za novog jakog lidera, Uljarević je ocijenila da je DPS je glomazna i prilično inertna struktura.„Teško je u ovom trenutku očekivati turbulencije na vrhu, cirkulaciju ideja ili ljudi, jer nema tu ni raznovrsnosti u mišljenju niti prostora da se ono razvija. Vjerujem da suštinsku promjenu na vrhu piramide DPS-a možemo očekivati tek kada im vršenje vlasti bude dovedeno u pitanje“, rekla je ona.Uljarević je kazala da je logično da se mijenja gubitnik na izborima, navodeći da su to i bili primjeri u zemljama regiona.

„Kada DPS sa Đukanovićem na čelu izgubi izbore stvoriće se uslovi da se razmišlja o alternativnom lideru, ali tada već lideru opozicije ili dijela opozicije“, precizirala je ona.Govoreći o odlasku bivšeg premijera Igora Lukšića sa te funkcije, Uljarević je kazala da ne misli da je zbog toga došlo zbog kvaliteta njegovog rada.„Mislim da je tome prije doprinijela činjenica da Lukšić ni izbliza ne posjeduje političku moć poput Đukanovića tako potrebnu u narednom periodu“, rekla je Uljarević.Crna Gora je, kako je ocijenila, još partijska država i mjesto premijera u bitnom zavisi od njegove partijske i političke moći.„Funkcionalnost demokratije još uvijek nije specifičnost crnogorskog društva“, zaključila je Uljarević.

Galerija

Bonus video: